Полетаев: Сбербанка неће дати кредит Агрокору

МОСКВА: Сбербанка неће учествовати у новом финансирању Агрокора, јер сматра да услови тог финансирања нису поштени, изјавио је за агенцију Блумберг први заменик председника управе те руске банке Максим Полетаев.
Agrokor, foto: Tanjug
Фото: Tanjug

Хрватска влада нуди исте услове за учешће у новом кредиту за највећег малопродавца у земљи како страним банкама, тако и шпекулативним фондовима, рекао је Полетаев у телефонском интервјуу за њујоршку агенцију, преноси руски пословни портал finanz.ru.

Банка је „категорично против“ плана да Агрокор добије ново финансирање, додао је он.

Блумберг подсећа да се Агрокор почетком године суочио са немогућношћу измиривања обавеза и да је по специјалном закону доспео под управу ванредног повереника хрватске владе, који је кредиторима предложио да обезбеде ново финансирање компаније, с тим да за износ новог кредита добију повлашћен статус потраживања за раније одобрене кредите.

Када смо ми молили за такав статус нашег потраживања од 100 милиона евра, одбили су нас уз образложење да то није у складу са лекс Агрокором, а сада те услове нуде свима, укључујући фондове који су купили дуг (концерна) на тржишту за 30 до 35 одсто његове вредности. Не разумемо ту логику, рекао је Полетаев, а преноси руски портал. 

EUR/RSD 117.1117
Најновије вести