Тедески: Решење кризе Агрокора ће бити болно

ЗАГРЕБ: Председник Управе Атлантик групе, Емил Тедески, сматра да је врло вероватно да ће Агрокорови повериоци морати да отпишу део својих потраживања према концерну и каже да његова компанија може да поднесе теоретски 100-процентни отпис својих потраживања.
emil tedeski
Фото: Youtube Printscreen

Тедески је похвалио „брзину и спремност Владе (Хрватске) да амортизује проблеме изгледног стечаја Агоркора крајем марта и почетком априла доношењем закона о системски важним предузећима“, преноси Пословни дневник.

Међутим, како истиче, то не значи да је све идеално, као и да сви морају да схвате да се ово догађа први пут и да до сада „нисмо имали овакву корпоративну кризу“, која је и криза корпоративног управљања у Хрватској, на шта владе немају утицаја.

Нико није присилио ни једног добављача да даје робу, а основни кривац за оно што се догодило Агоркору је једино и искључиво управа Агоркора, истакао је Тедески, додајући да никоме није у интересу стечај Агоркора, па тако и Атлантик у пуном капацитету доставља робу Агрокору, а нови рачуни се у року подмирују.

Уверен је, међутим, да „ћемо бити сведоци решења које ће бити болно за све учеснике, али не толико болно да не будемо и сведоци рађања новог квалитета“.

Тешко је веровати да ћемо сви из овог процеса изаћи без икаквих отписа, али битно је да буду такви да их добављачи могу поднети. Притом, не заборавимо да нема уравниловке, неки су успевали да управљају ризицима боље од других и данас им је у овој кризи лакше, рекао је Тедески, констатујући да је Атлантик група изузетно добро управљала ризиком, да није јако изложена кризи и да је спремна и на болно решење.

Атлантик група не призива никакав отпис, али може поднети без икаквих проблема 100-процентни отпис, то је одговорна тврдња, нагласио је он. 

Осврнуо се и на најновија догађања везана за ново кредитирање Агрокора, рекавши да је то очекивано, јер том концерну, као највећем пословном систему у Хрватској и региону, недостаје ликвидних средстава за нормално функционисање, посебно уочи туристичке сезоне када компанијама треба обезбедити веће количине робе на залихама.

Верујем да ће ванредни повереник са својим тимом и међународним саветницима успети да договори нову кредитну линију и морамо у томе имати стрпљења, јер Агрокор није запао у проблеме преко ноћи па се ни проблем не може решити преко ноћи, рекао је први човек Атлантик групе. 

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести