За српске добављаче биће пара од „Агрокора”

Посртање хрватског „Агрокора” разлог је за забринутости и у Србији јер је компанија тајкуна Ивице Тодорића трећи највећи послодавац у нашој земљи и запошљава 11.000 људи. Више запослених од „Агрокора” имају само ЕПС и „Железнице Србије”. Због тога је повереник хрватске владе за концерн „Агрокор” Анте Рамљак био у Београду, где је уверавао да добављачи у Србији и даље могу очекивати редовну исплату за испоручену робу, а да су производне компаније у Србији „Дијамант” и „Фриком” у потпуности спремне за предстојећу жетву.
agrokor
Фото: Epa (Antonio Bat)

Потпредседник Владе и министар трговине, туризма и телекомуникација Расим Љајић, министар пољопривреде и заштите животне средине Бранислав Недимовић и председник Привредне коморе Србије Марко Чадеж су с поверником за „Агрокор” разговарали о темама везаним за пословање тог концерна у нашој земљи.

Рамљак је упознао Љајића и Недимовића с плановима и динамиком реструктурирања „Агрокора”, с посебним освртом на компаније из овог система које послују у Србији, саопштено је из Љајићевог кабинета.

Министри Љајић и Недимовић обавестили су Рамљака о активностима Владе Србије у циљу одржавања стабилности пословања „Агрокорових” компанија у нашој земљи, очувања радних места и заштите интереса добављача.

„Поверник хрватске владе за „Агрокор” Анте Рамљак искључио је у Београду могућност да тај концерн оде у стечај, и оценио да се реструктурирање „Агрокора” може очекивати у следећу годину до годину и по”, објавила је Хина, позивајући се на изворе блиске учесницима састанка одржаног у Влади Србије.

Договорен је и наставак међусобне координације с циљем праћења ситуације везане за пословање концерна „Агрокор” и његових делова који послују у Србији.

Састанку су присуствовали и амбасадор Хрватске у Србији Гордан Маркотић, директори „Меркатора С” Александар Сератлић, уљаре „Дијамант” Владимир Миловић и компаније „Фриком” Гојко Ђошић, наведено је у саопштењу.

У власништву „Агрокора” у Србији су „Дијамант” у Зрењанину, који запошљава 731 радника, и београдски „Фриком”, највећи дистрибутер сладоледа и смрзнуте хране у Србији, у којем ради 960 радника. „Агрокор” у власништву има и „Кикиндски млин” са 129 радника , „Нову слогу” у Трстенику, где ради 48 радника, „МГ Мивелу”, која има 81 запосленог. „Агрокор” је у Србији и власник највећих трговинских ланаца „Меркатор С”, који обухвата и „Идеу” и „Роду”. У „Меркатору С” запослено је 8.723 радника...

Д. Урошевић

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести