Жиц: Агрокорови извештаји су улепшавани за банкаре

ЗАГРЕБ: Финансијски извештаји Агрокора за презентовање тржиштима капитала разликовали су се од финансијских извештаја који су упућивани државним органима, открио је консултант и бивши потпредседник Агрокора за стратегију и тржиште капитала, Чедо Жиц, у интервјуу за телевизију Н1 Хрватска.
Agrokor, foto: Tanjug
Фото: Tanjug

Жиц је у Агрокору радио деведесетих година, када је концерн стасавао и бележио високе стопе раста, и био је, како каже, задужен баш за стратегију и тржишта капитала.

Напомиње да је компанију напустио после две године, јер је био у спору са Ивицом Тодорићем, а разлоге тог спора је образложио следећим речима:

"Код нас су, знате, многи што се зову тајкуни или индустријске вође стасали с некакве друге културе која је постојала или на тржишту или у некаквим увозима, у односима с Фондом за приватизацију. Значи, капитал су у то доба имали ретки, а ти ретки су долазили до капитала на начине који нису били корпоративни".

На питање шта је тиме желео да каже, објашњава да "ти људи нису били уобичајене индустријске вође какве срећемо у Америци, Енглеској или Француској, јер су они гајени деценијама или вековима, док се ово ту све створило у року од дестак година". 

О томе да ли су у Агрокору постојали двоструки финансијски извештаји, одговорио је: "Нећу директно рећи да су двоструки, али постојали су извештаји који су ишли у презентације за тржишта капитала, значи ''roadshow'' извештаји, и они извештаји који су се користили службено, који су ишли ревизорима, ревизорским кућама и даље држави, државним органима".

На примедбу да ли је свестан да говори о потенцијално казненом делу, узвратио је да је то било "оно што зову првобитном акумулацијом капитала у Хрватској", када је тешко очекивати да све буде у реду, "поготово познавајући психологију тадашњих лидера у тој индустријској акумулацији". 

"...Не могу рећи да сам директно учествовао, оно што могу рећи је да се то догађало пре него што сам био тамо, али с обзиром на то да сам имао приступ свим подацима, онда сам једноставно анализирао и бивше стање и садашње стање и то је видљиво из података", додао је Жиц.

Према његовим речима, није вршен притисак да се извештаји фризирају, али се "увек очекивало да некаква жеља за растом, за експанзијом, буде омогућена финансирањем те експанзије". 

"Значи, подаци који су ишли према финансијским институцијама су морали бити дотерани, то је оно што зову ''creative accounting'', зато јер је неко желео да добије кредит. Кад достави такве извештаје и анализе, он га и добије. Једини је проблем што ти извештаји онда не омогућавају да се тај кредит и враћа осим новим кредитима...а нови кредити једног дана дођу до границе и то смо сада видели како изгледа".

Сигуран је да је Агрокор посрнуо под теретом дуга, јер је Тодорић негативном селекцијом окупљао око себе људе који су му говорили оно што жели да чује.

"Ви када 10-15 година чујете само позитивно, онда на крају сами повјерујете да сте непогрешиви'', рекао је Жиц.

Упитан да ли је министар финансија Здравко Марић, који је у Агрокору обављао исту функцију као он, знао за финансијско стање концерна, Жиц је одговорио:

"Он је требало да зна да води стратегију, ако није - онда је опасна особа за вођење стратегија. Ја претпостављам, ипак, с обзиром на то да ми делује бистро, да је знао за то. Али, ако је знао за то и ћути, онда значи да ипак постоји та конспирација о којој говоримо, што значи да је Влада контаминирана...Не видим зашто би ми чували бар један контаминирани сегмент Владе и рескирали стабилност државе због тога".

Према његовом мишљењу, Влада би када је Агрокор у питању требало једноставно да води политику у интересу нације и народа, и да позитивни ефекти тога остану народу, "а не да се то врати Тодорићу у руке када држава одради свој посао, као што је одрадила с банкама". 

Оцењујући да ће на дужи рок доћи до проблема у реструктурирању Агрокора и да ће Влада морати да ангажује финансијска средства у том процесу, Жиц је закључио да би стога "власништво тог Агрокора дефинитивно требало у овој ситуацији да пређе у руке оног ко га је спашавао, а то је држава". 

Хрватски портали примећују да је занимљиво то што је разговор са Чедом Жицом Н1 телевизија снимила прошлоге недеље, уочи изгласавања поверења министру Марићу, а емитовала га је тек данас.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести