Србија ће откупити део еврообвезница на међународном тржишту

БЕОГРАД: На Блумбергу је објављен позив за откуп пре рока доспећа две серије еврообвезница Републике Србије, емитованих раније на међународном финансијском тржишту, навело је Министарство финансија на својој званичној интернет страници.
obveznice
Фото: Youtube Printscreen

Реч је о еврообвезници која доспева 25. фебруара 2020. године у износу од 1,5 милијарди долара, са годишњом купонском стопом од 4.875 одсто, и о еврообвезници која доспева 28. септембра 2021. године, у износу од 2,0 милијарде долара, са годишњом купонском стопом 7,250 процената.

Понуда се односи на куповину еврообвезница до максималног износа од 1,1 милијарди долара за обе серије, у складу са Меморандумом о понуди за откуп обвезница и биће финансирана средствима емисије нових еуро-деноминованих обвезница, како буде одредила Република по сопственом дискреционом праву, под условима задовољавајућим за нашу државу.

Ово је први пут од 2013. године да Србија разматра укључивање на међународно тржиште капитала, али не како би се задужила за буџетске сврхе, већ како би превремено отплатила свој много скупљи дуг.

Како се објашњавају из Министарства финансија, Влада Србије намерава да превремено откупи наведене еврообвезнице и искористи предности тренутних услова на међународном финансијском тржишту за рефинансирање скупљих седмогодишњих и 10-годишњих еврообвезница деноминованих у доларима, и да делимично рефинансира те дужничке хартије емитовањем нове обвезнице деноминоване у еврима по историјски ниској каматној стопи. 

Делегација Министарства финансија и Народне банке Србије ће се, како се наводи, састати у Бостону, Њујорку, Франкфурту и Лондону са постојећим и потенцијалним инвеститорима у државне обвезнице Републике Србије.

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести