Србија први пут у својој историји емитовала зелену е-обвезницу

БЕОГРАД: Република Србија је данас на међународном финансијском тржишту реализовала две емисије еврообвезница у еврима (dual-tranche), саопштила је Народна банка Србије (НБС), истичући да је први пут у својој историји Србија емитовала „зелену“ еврообвезницу у износу од једне милијарде евра, рочности седам година (7Г), чиме показује да је еколошки одговорна земља.
evri, pixabay
Фото: pixabay.com

‘‘Ова еврообвезница емитована је по најнижој купонској стопи икада од 1,00% и стопи приноса од 1,26%, уз тражњу инвеститора која је током аукције премашила три милијарде евра’‘, наводе из НБС.

Истовремено је емитована и петнаестогодишња (15Г) конвенционална еврообвезница у еврима у износу од 750 милиона евра, по купонској стопи од 2,05% и стопи приноса од 2,3%, што је еврообвезница најдуже рочности коју је Република Србија до сада емитовала (за којом је тражња инвеститора премашила ниво од 2,5 милијарде евра).

Данашњом емисијом зелене обвезнице, Србија је постала једна од малобројних европских земаља и једина европска држава ван ЕУ која је емитовала зелени инструмент.

Овако прикупљена средства биће искоришћена искључиво за финансирање или рефинансирање нових и постојећих расхода усмерених на постизање још одрживијег раста српске економије, а кроз улагања у областима обновљиве енергије, енергетске ефикасности, саобраћаја, одрживог управљања водама и спречавања и контроле загађења, наводи се у саопштењу.

„Још један успешан излазак наше земље на међународно тржиште и изузетно интересовање међународних инвеститора за српским хартијама, које је током аукције премашило шест милијарди евра, представља још једну потврду њиховог поверења у дугорочну одрживост добрих економских перформанси и очување макроекономске стабилности Републике Србије. Посебно ме радује чињеница да је забележена снажна тражња инвеститора за првим зеленим инструментом који је наша земља емитовала, што је резултирало најнижом стопом финансирања коју је Србија до сада постигла (1,00%) и указује на поверење инвеститора у стратегију одрживог развоја Србије“, истиче гувернер НБС Јоргованка Табаковић.

Делегације НБС и Министарства финансија су током протекла три дана обавиле низ успешних разговора са многобројним међународним инвеститорима и финансијским институцијама, захваљујући чему је на данашњој аукцији интересовање за српским еврообвезницама показало преко 200 еминентних улагача из целог света.

„Сваки излазак на међународно тржиште представља својеврсну оцену економских перформанси, као и поверења у економске политике земље емитента од стране инвестиционе јавности. Чињеница да је у амбијенту још увек присутних неизвесности на глобалним тржиштима, Република Србија поново постигла изузетно повољне услове финансирања, представља потврду да реномирани инвеститори позитивно оцењују перформансе наше економије након кризе и већ је сврставају међу земље са рејтингом инвестиционог ранга, односно високе сигурности улагања. Колико су данашње емисије биле успешне говори и чињеница да је Србија током дана, од почетних услова успела да снизи каматне стопе за петину, тј. 20% (односно 0,35 процентних поена) - код „зелене“ 7Г обвезнице и за 13% (односно 0,30 процентних поена) у случају конвенционалне 15Г обвезнице“, нагласила је гувернер.

Емисија зелене обвезнице у потпуности је у складу са Принципима зелених обвезница Међународне асоцијације тржишта капитала (ICMA - International Capital Market Association), који су светски стандард.

‘‘Средства прикупљена емисијом зелене еврообвезнице биће коришћена у складу са Оквирним документом за издавање зелених обвезница, док ће средства прикупљена емисијом конвенционалне еврообвезнице бити искоришћена делом за рефинансирање постојећих дугова, као и за пружање подршке даљем расту наше економије. Одрживост јавног дуга наше земље, као и до сада, ни у једном тренутку неће бити доведена у питање’‘, истакла је гувернерка НБС.

EUR/RSD 117.5777
Најновије вести