Страх од глобалног успоравања оборио цене нафте на 100 долара

ЊУЈОРК: Цене нафте су у благом успону данас након оштрог пада у уторак на 100 долара по барелу, изазваног нарастањем страха од економског успоравања који се шири тржиштем.
nafta
Фото: pixabay.com

Северноморска нафта Брент се јуторс опоравила за 1,14 посто у односу на ниво на затварању синоћ, и тргује се за 100,6 долара по барелу, према подацима са портала oilprice.com, који прати кретање цена у реалном времену.

Америчка нафта WТИ је ојачала за 0,98 процената на 96,78 долара за барел.

Цене нафте су изгубиле највећи део добитака забележених након руске инвазије на Украјину, која је у марту катапултирала "црно злато" изнад 130 долара по барелу. Раст долара и све већи број ковид случајева у Кини врше додатни притисак на тржиште, наводи "Блумберг".

Међународна агенција за енергетику ће касније данас објавити свој преглед ситуације на тржишту.

„Тржиште се у овом тренутку води слабијим макро сентиментом и то ће се наставити у кратком року. То наговештава могући даљи пад цене, али верујемо да ће он бити прилично ограничен, с обзиром на подршку фундамената. Понуда на глобалном тржишту је и даље ''тесна", каже Ворен Патерсон, шеф стратегије за робна тржишта у ИНГ Групи са седиштем у Сингапуру.

Забринутост због успоравања привреде бацила је у засенак ограниченост физички расположиве понуде сирове нафте. Прва прогноза ОПЕК-а о тржишним изгледима за 2023. сугерише да ценовни притисак на потрошаче неће ослабити, јер су за то потребне веће испоруке из ове групе, а пумпање у већини чланица је већ на максимуму.

Амерички председник Џо Бајден је у више наврата позивао ОПЕК да повећа прозиводњу. Он би ове недеље требало да посети Саудијску Арабију у оквиру турнеје по Блиском истоку. Ова краљевина и Уједињени Арапски Емирати су једине чланице нафтног картела које имају вишак неискоришћених производних капацитета.

Амерички институт за нафту проценио је да су залихе сирове нафте у САД прошле недеље порасле за 4,76 милиона барела, наводи "Блумберг" позивајући се на изворе упознате са подацима. Америчка Управа за енергетске информације објавиће званичне податке касније данас.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести