Костић добио конкуренцију: Велики светски играч преузима „Викторију”

НОВИ САД: Миодраг Костић добио је од јуче озбиљне супарнике у борби за преузимање „Викторија групе”, а ради се светским инвестиционим фондовима чије се инвестиције мере десетинама милијарди долара. Костић је крајем прошле недеље понудио банакама да откупи дугове „Викторије”, а јуче су адуте открили и нови играчи.
Viktorija grupa, poslovna zgrada Foto: victoriaoil.rs
Фото: victoriaoil.rs

Наиме, компаније „York Capital Management” и „Elements Capital Partners” доставиле су заједничку понуду за откуп акција „Викторија групе”. Како се наводи у заједничком саопштењу, циљ компанија је да инвестирају у пољопривредни сектор у Србији.  У „Викторији групи” нису јуче ни потврдили ни демантовали ту информацију, већ су, као што је био случај и прекјуче, саопштили: „Као једна од највећих агроиндустријских компанија у Србији, ’Викторија група’ континуирано добија и разматра опције за стратешка партнерства, заједничко инвестирање, мерyере и аквизиције нашег пословног система или привредних субјеката у оквиру њега. У овом тренутку не можемо да коментаришемо даље планове и разговоре с потенцијалним партнерима”.

Из те последње реченице се може закључити да је „Викторија” озбиљно намерила да велика банкарска дуговања од око 275 милиона евра покуша да измири проналаском стратешког партнера, односно да из озбиљне финансијске кризе изађе с новим улагачем с дубоким yепом и озбиљним у бизнису.

„York Capital Management” је светска инвестициона компанија основана 1991. године у Њујорку, а по последњем финансијском извештају из 2016. године, њихова прошлогодишња инвестициона улагања износила су 21,7 милијарду долара, што их сврстава у 20 највећих хеџ фондова у свету.

Инвеститори су након детаљног сагледавања „Викторија групе”, њених ресурса и потенцијала, одлучили да уложе 100 милиона евра да би стабилизовали пословање те компаније и отишли корак даље

„Elements Capital Partners” је компанија која се бави улагањем и инвестицијама у приватни сектор у Југоисточној Европи и основана је 2010. године.

Инвеститори су након детаљног сагледавања „Викторија групе”, њених ресурса и потенцијала, одлучили да уложе 100 милиона евра да би стабилизовали пословање те компаније и отишли корак даље у расту и развоју њеног рада и пословања. Они су саопштили да ће докапитализацијом „Викторија групе” сачувати 1.700 радних места и отворити могућност за запослење додатних 500 радника, као и да ће сачувати 4.000 фармера који зависе од пословања „Викторија групе”.

Како кажу у конзорцијуму „York Capital Menagmenta” и „Element Capital Partnersa”, планови су да се део новца уложи у развој нових технологија, укључујући најмодерније фабрике за производњу хране и узгој стоке, да би унапредили извоз домаћих пољопривредних производа у „Викторија групи”, што укључује компаније „Сојапротеин”, „СП лабораторије” и Ветеринарски завод у Суботици.

Инвеститори намеравају да најкасније до 4. децембра заврше потписивање уговора.У склопу тог фонда су и компаније „Дело продаја”, Терме Чатеж и издавачка кућа ДСЗ из Словеније, као и водеће инвестиције у Румунији.

З. Д.

EUR/RSD 117.1205
Најновије вести