Вредност биткоина пробила ниво од 11.000 долара

ЊУЈОРК: Вредност биткоина је данас премашила 11.000 долара на азијском трговању, достигавши највиши ниво у више од 15 месеци, јер су криптовалуте поново доспеле у центар пажње након промоције Фејсбуковог пројекта властите виртуелне кованице "либре".
bitkoin, ilustracija
Фото: Илустрација

Највећа светска криптовалута, биткоин, узлетела је на дневни максимум од 11.307,69 долара данас поподне по хонкошком времену, према биткоин ценовном индексу платформе Коиндеск, која узима у обзир цене ове дигиталне валуте на различитим берзама. То је највиши ниво од 5. марта 2018. године, преноси тв мрежа ЦНБЦ. 

Од почетка ове године, вредност биткоина је скочила за 170 процената. Његов успон је допринео такође расту цена других дигиталних новчића, попут етереума, чија се вредност ове године више него удвостручила.

Чини се да су инвеститори одлучили да игноришу ружно сећање на прошлогодишње "пуцање биткоин балона", након што је ова криптовалута у децембру 2017. достигла рекордну вредност од преко 19.000 долара. Његова цена је драматично пала током 2018. и почетком 2019. се кретала на нивоу од само 3.000 долара.

Међутим, од краја фебруара ове године, биткоин је поново кренуо узлазном путањом, пошто су велике компаније почеле да најављују сопствене пројекте везане за криптовалуте, наводи се у тексту.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести