Богаташи нек се спреме да им порезници узму меру

НОВИ САД: Грађани који имају енормна примања протресу се сваки пут почетком године када се објаве подаци за порез на доходак грађана, а други пут 15. маја када подносе пријаву за плаћање тог намета.
digitron novac
Фото: Epa (Anindito Mukherjee)

Ове годне поменути датум пада у понедељак па померања и одлагања због викенда нема. Међутим, сваки богаташ може поднети захтев за одлагање надлежнима у Пореској управи а ту им могу продужити рок до шест месеци. Такав захтев се мора поднети пре 15. маја.

Обвезници поменутог пореза могу бити сви који су лане зарадили више од троструке просечне плате у Србији. Ове године, гледано према 2016, то је сума макар динар већа од 2.285.064 динара.

2,85 милиона динара граница за плаћање пореза

У оновицу за плаћање тог пореза спадају, осим плате, све врсте хонорара, новац зарађен од рентирања непокретних ствари попут станова, локала, гаража и слично. Затим, ту улазе и новци зарађени давањем у закуп покретних ствари попут аутомобила, пољопривредних машина и слично. Новац зарађен од спортских активности такође улази у основицу – све премије и примања.


Добар разлог за одлагање...

Закон о пореском поступку и пореској администрацији даје странкама могућност да продуже рок за подношење пријаве и после средине маја. Писани захтве о томе подноси се Пореској управи, а мора бити достављен пре истека рока за подношење пријаве, значи пре 15. маја. Разлог за продужење рока треба да буде оправдан. То су, рецимо, болест, одсуство из земље, несрећан случај или елементарна непогода већих размера. Захтев се подноси истој филијали као и сама пријава. О оправданости одлагања одлучују надлежни из Пореске управе, и то у року од пет дана од пријема захтева. Они могу да продуже рок за подношење пријаве најдуже до шест месеци. То значи да крајњи рок за подношење пријаве може бити 15. новембар.


Основица за опорезивање је прогресивна, односно сви који су зарадили макар мало више од троструке плате или већ поменутих 2.285.064 динара плаћају порез по стопи од десет одсто.Уколико им је приход био већи макар динар од шестоструког износа, односно 4.570.128 динара, плаћају порез од 15 процената.

Порез се не плаћа на целу суму већ имају право на одбитке: 40 одсто за самог обвезника и по 15 одсто за издржаване чланове породице. Ове године то је 304.675 и 114.253 динара. Укупан износ одбитака не може бити већи од 50 одсто дохотка предвиђеног за опорезивање. Тек када се од зараде одузму ти одбици, добија се сума на коју ће се применити – рачунати стопа за опорезивање.

10 одсто пореска стопа па иде до 15 одсто

огати могу да бирају како ће поднети пријаву – електронски или у папирном облику. Уколико желе да то учине без одласка до шалтера, морају имати квалификован електронски сертификат за приступ порталу Пореске управе „Е-порези”. Пријава иде преко обрасца ППДГ-2Р. Папирна пријава подноси се филијали Пореске управе у месту где обвезник има пријављену адресу становања.

Д. Вујошевић

EUR/RSD 117.1544
Најновије вести