Брауновић: Цене огревног дрвета и пелета неоправдано високе

БЕОГРАД: Вршилац дужности генералног директора "Србијашума" Игор Брауновић рекао је да су цене огревног дрвета и пелета у Србији неоправдано високе и да ће продавци морати да "прикоче" с поскупљењем.
ogrev drvo SUS
Фото: Dnevnik.rs

Он је гостујући на РТС-у рекао да је Влада Србије због светске енергетске кризе "Србијашуме" прогласила енергетским предузећем, јер оно снабдева сировином друга предузећа која производе енергенте.

Брауновић је рекао да да "Србијашуме" спремно дочекују ову кризу и да су у стању да подмире све потребе грађана.

"Ми се крећемо у складу са дозвољеним сечивим етатом, како бисмо на прави начин газдовали шумом и од тога нећемо одступити. Морамо водити рачуна о одрживости газдовања", напоменуо је Брауновић.

Он је истакао да су за осам година у "Србијашумама" цене повећане за свега пет одсто.

"Неоправдано су повишене цене огрева. Код нас је кубик дрва око 4.000 динара, а на стоваришту, колико чујемо око 8.000 динара, али има ту и превоза и других ствари које утичцу", рекао је Брауновић.

Навео је да су цене пелета, које иду и до 40.000 динара, апсолутно неоправдане, када се узме у обзир да сировина за једну тону пелета из "Србијашума" кошта максимално 8.000 динара

Најавио је састанак са купцима на којем ће им рећи да морају да "прикоче" са ценама огрева, јер ће у супротном "Себијашуме" размислити како це се понашати у вези са испоруком према њима.

"Хитно се мора ограничити прво извоз, а онда и цена, јер је цена нереална.", рекао је Брауновић.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести