Будући хемијски парк у Прахову "мамац" за инвеститоре

БЕОГРАД: Оснивање Хемијског парка "Прахово" на десној обали Дунава, могао би да привуче на десетине инвеститора у тај крај, а процењује се да би релизација тог пројекта утростручила буџет Неготина, али и допринела спречила даље миграције из тог краја Србије.
1
Фото: Tanjug

Данас је одржан први састанак Радне групе за усмеравање активности у вези са оснивањем Хемијског парка "Прахово", којем је присуствовала и председница владе Ана Брнабић.

Годишњи приходи парка се процењују на око милијарду евра, од чега би близу 90 одсто чинио извоз.

Пројекат подразумева прву фазу развоја комплекса укупне површине од 115 хектара са изградњом пратеће инфраструктуре.

У саопштењу владе се наводи да је Прахово препознато као локација са изузетним геостратешким и логистичким потенцијалом, посебно када су у питању лучка и железничка инфраструктура, имајући у виду директан приступ локације међународном пловном путу на Дунаву и железничкој мрежи Србије.

Такође, у непосредној близини се налази и Европски коридор четири, који саобраћа кроз Бугарску и Румунију.

С обзиром на то да у овом делу Европе не постоје хемијски паркови, очекује се велика заинтересованост инвеститора како из Европске уније, тако и из Кине и Индије.

Како је регија Источне Србије, у којој се Прахово налази, слабије индустријки развијена, овај пројекат има велики значај за целу земљу. "Очекује се да би већ прва фаза могла да привуче до 30 страних инвеститора, што би директно упослило, према садашњим проценама до две хиљде, а индиректно још 2.000 до 3.000 радника. Већи део хемијских компоненти и сировина би се производио у Србији, тако да би хемијски парк допринео развоју хемијске индустрије Србије у целости", стоји у саопштењу.

Процена је да би релизација пројекта утростручила буџет Неготина, док би најзначајнија бенефиција изградње Хемијског парка била спречавање миграције људи из овог краја Србије.

У оквиру Радне групе ће се пратити и реализација пројекта гасификације Источне Србије, која је важна за тај део земље, и посебно за Хемијски парк “Прахово„ као и за остатак индустрије овог дела Србије.

Све инвестиције које ће се реализовати у складу су са највишим еколошким стандардима, међународним конвенцијама и подразумеваће, између осталог, изградњу постројења за прераду отпадних вода, саобраћајно опремање локације, проширење капацитета луке Прахово, додаје се у саопштењу.

EUR/RSD 117.1050
Најновије вести