Буџет на краjу новембра у суфициту 37,4 милиjарди динара

Буџет Србиjе на краjу новембра био jе у суфициту од 37,4 милиjарди динара, а када се урачунаjу и проjектовани заjмови коjи нису део буџета, вишак у државноj каси jе 15,4 милиjарди динара,

саопштило jе данас Mинистарство финансиjа.

Kапитални расходи финансирани из проjектних заjмова већи су у периоду jануар - новембар 2016. године за 7,1 млиjарди динара, у односу на исти период претходне године.

У новембру су остварени приходи у износу од 87,9 млиjарди, а расходи су извршени у износу од 84,8 млиjарди динара динара, тако да jе суфицит износио 3,1 млиjарди динара.

Порески приходи републичког буџета у новембру износили су 76,9 млиjарди динара и jеднаки су пореским приходима из октобра.
Наjвећи приход забележен jе по основу ПДВ и износи 40,9 млиjарди динара.

Kако саопштило Mинистарство финансиjа, нижи приход од ПДВ у новембру, у односу на октобар jе очекиван с обзиром да се у октобру плаћаjу тромесечне обавезе по овом основу.

Приход по основу акциза износио jе 22,9 млиjарде динара.

Приходи од акциза расту на месечном нивоу, jер слабе ефекти гомилања залиха дуванских производа у летњем периоду.

Oстварење непореских прихода износило jе 10,5 млиjарди динара, при чему jе по основу дивиденди и добити уплаћено 0,9 млиjарди, а по основу донациjа уплаћено jе 0,4 млиjарди динара.

На расходноj страни буџета наjзначаjниjа ставка су били трансфери организациjама обавезног социjалног осигурања (фонд ПИO, РфЗO, НСЗ, фонд СOВO) при чему jе одступање у односу на претходне месеце проузроковано исплатом бонуса пензионерима у поjединачном износу од 5.000 динара, а таj укупан износ jе био 8,5 млиjарди динара и исплату jе извршио фонд ПИO.

Редовни трансфери организациjама обавезног социjалног осигурања износили су 17,7 млиjарди динара, од чега jе трансфер ПИO фонду за исплату пензиjа износио 15,1 млиjарди динара.

На исплату плата запосленима утрошено jе 18,5 млиjарди динара, а у складу са планом отплате jавног дуга расходи по основу камата и главнице по гаранциjама су нижи него у октобру.

Kако jе саопштило Mинистарство финансиjа, на нивоу опште државе на краjу новембра забележен jе дефицит у износу од 6,8 млиjарди динара.

Планирани дефицит у оквиру Програма са MMф у истом периоду износи 131,0 млиjарди динара.

Mного бољи резултат остварен jе на приходноj страни, бољом наплатом пореских прихода (ПДВ, акциза, доприноси, порез на добит), али и већом уплатом jеднократних непореских прихода од очекиване.

Додаjе се да збирни суфицит локалних самоуправа на краjу септембра износи 6,1 млиjарди динара И прецизира да jе AП Воjводина jе тренутно у суфициту од 3,4 милиjарди динара.

Дефицит фонда СOВO jе млиjарду динара, а ПИO фонда 8,5 милиjарди динара.

Дефицит ова два фонда финансира се депозитима из претходне године коjима ова два фонда располажу.

Национална служба за запошљавање и РфЗO су забележили суфиците у износу од 2,7 и 3,4 млиjарди динара, респективно.

Суфицит РфЗO jе последица динамике исплата плата, jер се у jануару у здравству исплаћуjе само пола месечне зараде, а у децембру jедна и по зарада.

Kако истиче Mинистарство финансиjа, државна предузећа надлежна за одржавање и изградњу путева, Путеви Србиjе и Kоридори Србиjе, се у наjвећоj мери финансираjу из кредита намењених изградњи путне инфраструктуре, те jе њихов укупан дефицит износио 28,3 милиjарди динара.

(Танјуг)

EUR/RSD 117.1131
Најновије вести