Чадеж: Хитна интервенција, важне мере за очување привреде

БЕОГРАД: Председник Привредне коморе Србије Марко Чадеж оценио је да ће се нове мере помоћи привреди које је најавио председник Александар Вучић показати као једна од најважнијих одлука за очување српске привреде и да ће сачувати кичму малих и средњих предузећа.
  Predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež  Foto:Tanjug/video
Фото: Танјуг/видео
"Нико није могао да претпостави како ће се ситуација са пандемијом кретати. Привреда је одмах осетила негативне последице погоршања епидемиолошке ситуације. Влада и државни врх реаговао је тренутно одмах продужавањем мера како би сачувао кичму малих и средњих предузећа, као и целе привреде", истакао је Чадеж гостујући у Дневнику РТС-а.
 
Чадеж је додао да ће се овом мером сачувати производна индустрија.
 
Подсетио је и на пример САД где се услед пандемије коронавируса, како је рекао, урушио ланац добављаца.
 
"Ово је хитна интервенција проузрокована ситуацијом коју имамо на терену. Ове мере одржавају нашу економију и чувају је у односу на оно што се дешава сада, а онда ћемо ићи даље да видимо како да генеришемо раст, помогнемо извозницима...", рекао је Чадеж. Говорећи о следећим корацима које треба предузети, Цадеж каже да оцекује хитну помоћ туризму и путничком саобрацјају пошто су у условима пандемије практицно изгубили тржиште.
 
"Желимо да увећамо удео наших компанија као добављача извозника, тако што цемо им помоци да се сертификују и тако унапреде контролу квалитета како би биле спремне да учествују у том ланцу и буду конкурентне", рекао је Чадеж.
 
Он је указао да је анкета ПКС-а показала да је 80 одсто испитаних предузећа средства које су добила од државе искористила на ликвидност, а исто толико их је решило тај проблем за наредних шест месеци, што је, оценио је - велика ствар.
 
Говорећи о идеји да се продужи мораторијум на кредите за физицка и правна лица, Чадеж је казао да ова мера практично омогућава предузећима "да дишу" и сервисирају обавезе.
 
Чадеж истиче да је највећи изазов пред компанијама поново осмишљавање производње и пословних модела и тржишта на којима ће бити присутнија него пре, што је, како је истакао, и глобални изазов.
 
Оценио је да су домаће компаније у првом делу кризе показале да су доста флексибилне и способне да прилагоде своју производњу тренутним потребама.
 
Председник Александар Вучић најавио је између осталог, да це држава за јул и август за предузетнике и све раднике микро, малих и средњих предузећа исплатити 60 одсто од минималца и за још месец дана одложити плаћање пореза и доприноса.
 
Такође је казао да је са гувернерком Јоргованком Табаковић разговарао о додатном мораторијуму на кредите под одреденим условима, како за појединце, тако и за предузећа, бар за још два месеца.
EUR/RSD 117.1776
Најновије вести