Чекови остају као инструмент плаћања, али стижу и нови

БЕОГРАД: Иако се стално појављују нови инструменти плаћања, па и они који функционишу слично као чекови, добро нам познати папирни чекови су још у оптицају и како кажу у Удружењу банака Србије, биће још међу нама, с тим што ваља очекивати да ће њихов број бити све мањи.
cek cekovi
Фото: pixabay.com
Тај број се већ годинама уназад смањује, па је у периоду од 2015. до данас смањен за 13 процената.
 
И поред тога, број чекова у употреби је и даље значајан. Генерални секретар Удружења банака Србије Владимир Васић, за Тањуг наводи да је током прошле године сваког месеца у просеку реализовано око 500.000 чекова, односно око шест милиона у целој години.
 
Просечан износ реализованог чека лане је износио 4.694 динара, тако да је укупан износ реализованих чекова био око 29 милијарди динара.
 
Не постоји прецизна евиденција о томе ко и за шта најчешће користи чекове али се сматра да њима највише плаћају старији грађани, којима је ова навика остала из ранијих времена.
 
„ Битно је да и данас у 20 банака у Србији постоји понуда чекова а само шест банака их нема као инструмент плаћања за своје клијенте. Људи имају навику да плаћају на одложено путем чекова и то је један од мотива њиховог коришћења“, наводи Васић.
EUR/RSD 117.1776
Најновије вести