Цена нафте скочила на 120 долара за барел

ЊУЈОРК: Цене нафте су узлетеле на почетку нове трговачке недеље, услед ублажавања ковид локдауна у у Кини и плана Европске уније за забрану увоза руске сирове нафте.
burici nafta pixaby
Фото: pixabay.com

Европска нафта Брент је достигла ноћас 120,2 долара по барелу након чега се незнантно спустила на 119,8 долара. Цена Брента, која представља рефрерентну вредност на глобалном тржишту нафте закључила је прошлу седмицу с добитком од 6,0 посто, на највишем нивоу по последња два месеца, преноси "Блумберг".

Америчка нафта WTI је такође ојачала и тргује се према последњим расположивим подацима на нивоу од 115,8 долара за барел.

Власти Шангаја, кинеског трговачког и пословног средишту, дозволиле су свим произвођачима да наставе рад од јуна, а држацвни званичници су објавили да је и у Пекингу епидемија корона вируса стављена под контролу.

Јачање цена "црног злата" подупрто је такође најавама да ће министри земаља чланица Европске уније, који нису успели у недељу да се договоре око споразума о ревидираном пакету санкција који би укључио и забрану руске нафте, да ће наставити разговоре током ове недеље.

Мађарска за сада одбија да подржи компромис упркос предлозима којИма су јој понуђени извесни уступци како би осигурала снабдевање нафтом, један званичник ЕУ је рекао за "Блумберг" да је договор и даље могућ у наредним данима.

За нафту Брент је мај шести тмесец који ће завршити у успону, што најдужи циклус раста њене цене у последњих више од десет година. Томе су допринеле последице руско-украјинског рата као и повећана потражња услед укидања кинеског локдауна и, условно речено, враћања економске активности у нормалу.

Поред тога, скок цена се дугује и огромној потражњи за горивом у САД, где је почела летња сезона вожње током викенда, што је малопродајне цене бензина у тој земљи винуло до рекордних нивоа.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести