Ђедовић: Циљ да презимимо, не планира се поскупљење струје

БЕОГРАД: Министарство рударства и енергетике ће у првих 100 дана акценат ставити на то да презимимо, да грађанима буду топли домови и да имамо несметано струју, изјавила је нова ресорна министарка Дубравка Ђедовић и навела да се не планира поскупљење ни струје ни гаса.
2
Фото: Tanjug

"Фокусирацу се и на то да имамо добру, континуирану производњу струје, да добро водимо наше енергетске компаније и да спроведемо инвестициона улагања која су нам неопходна како би грађанима обезбедили стабилно снабдевање енергентима", рекла је Ђедовић гостујући на РТС-у.

Истакла је да је грејна сезона померена јер је октобар био натпросечно топао, али да ће од сутра радијатори бити топли и да су топлане спремне, а енергената има довољно, како гаса, тако и угља, а како је рекла, и са хидрокапацитетима добро стојимо.

Када је реч о захтевима да се за дане негрејања умање рачуни, министарка је рекла да ће о томе разговарати са директорима топлана ове седмице и апеловала на грађане да штеде енергију.

"Најважније је да топлане раде добро, јер је тада мањи притисак на електроенергетски систем", истакла је она.

Ђедовић је навела да је било доста проблема са производњом струје и угље и да је Термоелектрана у Обреновцу на 60 одсто ефикасности, те да је циљ да се подигне ефикасност термоелектрана јер то знаци да неце бити увоза струје.

"Да ли ће бити увоза енергената зависи од тога колика је производња и потрошња и колике су цене на светском тржишту. Наше резерве су пуне енергентима, можемо да докупимо када су цене ниже па да штедимо за непредвидиве ситуације", навела је министарка рударства и енергетике.

Ђедовић је рекла да се не планира повећање цена струје и гаса и да држава субвеционише њихове цене.

Осврћући се на изјаву премијерке Ана Брнабић, која је у свом експозеу најавила 12 милијарди евра улагања у енергетику, завршетак Блока 3 у Костолцу, гасног интерконектора са Бугарском, министарка Ђедовић је рекла да је битно да завршимо шта смо поцели и да ћемо 2023. године добити 350 нових мегавата из нове термоелектране која треба да се заврши.

"Битно је да се повезујемо, да завршимо гасну интерконекцију са Бугарском и да градимо интерконекцију са Македонијом. Да се фокусирамо на пројекте који могу брзо да се заврше", рекла је она.

Истакла је да морамо да се бавимо обновљивим изворима енергије и да су нам потребне реверзибилне електране, јер без тога, како је рекла, нема енергетске сигурности Србије.

EUR/RSD 117.1117
Најновије вести