Ђедовић: Рафинерија у Смедереву биће готова за око четири године

БЕОГРАД: Министарка рударства и енергетике Дубравка Ђедовић Хандановић изјавила је да је Оквирни споразум о пројекту изградње рафинерије нафте у Смедереву између Владе Србије и China Energy International Group потписан на период важења од две године, а да се време које ће бити потребно за изградњу и пуштање у рад нове рафинерије процењује на око четири године од дана добијања грађевинске дозволе.
nafta
Фото: pixabay.com

Министарка је у разговору за данашњу Политику истакла да је укупна инвестиција вредна близу 2,4 милијарде евра.

"У рафинерији се планира директно ангажовање 700 стално запослених и посредно ангажовање 2.400 радника. Власник и оператер ће бити једна кинеска нафтна компанија", рекла је Ђедовић Хандановић.

Како је навела, реч је о потпуно новим постројењима и опреми, а не о реконструкцији и санацији постојећих.

"Што се тиче рафинерије у Новом Саду, она је у имовинском портфолију НИС-а, па самим тим није била предмет разматрања. С друге стране, чињеница да смо до пре 25 година имали две рафинерије, говори у прилог потреби реализације овог пројекта", казала је Ђедовић Хандановић.

Она додаје да ће нова рафинерија вршити прераду како тешке, тако и лаке сирове нафте.

"Реализација свих пројеката из енергетског сектора се најпре сагледава из угла дефицита, као и свих других макро и микро економских показатеља", истакла је Ђедовић Хандановић.

Истакла је тврдња да ће пројекат допринети задуживању наше земље није заснована ни на једној анализи.

"Кина је стартешки партнер Србије, а с друге стране ЕУ је највећи донатор енергетског сектора наше земље са више од милијарду евра бесповратних средстава од 2000. године", навела је Ђедовић Хандановић.

Министарка наглашава да Руска Федерација остаје стабилан партнер Србије, али да овај пројекат ни на који начин није повезан са компанијом "Гаспром њефт".

"У прилог томе говори чињеница да пројекат реализује једна од највећих кинеских компанија", истакла је Ђедовић Хандановић.

Оквирни споразум о пројекту изградње постројења за прераду нафте и нафтних деривата у Смедереву између Владе Србије и China Energy International Group, капацитета до 100.000 барела по дану, потписан је 9. маја.

EUR/RSD 117.0706
Најновије вести