Директних погодаба само три одсто

Директор Управе за јавне набавке Предраг Јовановић изјавио је да је проценат успешно спроведених поступака јавних набавки 90 одсто, односно да је само десет одсто тих поступака

обустављено или поништено због нерегуларности, док је пре три године било 15 одсто неуспешних поступака.

Он је истакао да је значајан помак направљен и када је реч о директним нагодбама, преговарачком поступку који је недовољно транспарентан и ризичан због корупције, прецизирајући да је пре четири године учешће тог поступка у набавкама било 28 одсто, а данас је свега три одсто.

– Отворених поступака у јавним набавкама, који су најконкурентнији и најпожељнији, данас је 93 одсто, док их је пре четири године било 56 одсто – навео је Јовановић. – Направљени су помаци у домену сузбијања нерегуларности у области јавних набавки. За четири године смо прешли веома велики пут и напредак и сад смо у нивоу европског просека.

Препоруке ЕУ су, по његовим речима, да наставимо да јачамо механизме и да унапредимо механизме за сузбијање корупције, уз једну значајну компоненту – увођење критеријума економски најповољније понуде, која значи да се не гледа само цена већ и друга својства, попут квалитета.

– Имате обичне и енергетски ефикасне сијалице. Ова друга је можда 20 одсто скупља, али штеди и до 40 одсто енергије, тако да за две-три године можете да купите још две сијалице из јавних средстава – илустровао је Јовановић.

На питање шта би се могло урадити да поступци јавних набавки трају краће, Јовановић је рекао да је Управа за претходне две године предузела значајне мере и тиме дала моделе конкурсне документације да би помогла наручиоцима да брже спроводе поступке.

– Поступак је 2014. године трајао 77 дана, ове године 61 дан. Наставићемо да радимо, не до неког конкретног циља, али свакако да је један од наших приоритета да поступци јавних набавки трају што краће – казао је Јовановић.

Е. Дн.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести