Додељена признања новосадског Пољопривредног факултета

Привредна комора Срема из Сремске Митровице, то јест организациони одбор такмичења земљорадника Срема, Општина Србобран

за такмичење орача „Србобранска бразда” и Аграрна унија општине Кањижа за Међународни фестивал кукуруза добитници су признања Пољопривредног факултета Универзитета у Новом Саду .

Председник организационог одбора „Србобранске бразде” Владимир Ранков, председник Аграрне уније општине Кањижа Александар Стојановић и Бранислав Живановић из Привредне комора Срема примили су  награде на Пољопривредном факултету. Плакете су им уручили декан факултета Недељко Тица и директорка Департмана за ратарство и повртарство Драгана Латковић, истичући да је награђена традиција и манифестације од великог значаја за промовисање пољопривреде.

Такмичење земљорадника у Срему има 42 године традиције, а ратари одмеравају снаге у биљној производњи: јечам, овас, кукуруз, шећерна репа, сунцокрет, соја и друге културе и сточарској: свиња, прасади, јунади, оваца, млека, живине, меда. Стотине диплома, златника и разних других признања додељене су на 42 до сада успешно одржана сабора, а бити рекордер Срема је изузетна част. Земљорадници и сточари целе године раде на побољшању и унапређењу пољопривредне производње, а финални скуп одржава се у фебруару.

– „Србобранска бразда”, односно такмичење у орању, одржава се већ 17 година – каже Ранков. – Осим самог такмичења орача, организована су и такмичење за посетиоце, а признање нам је од изузетног значаја. Током одржавања манифестације приказује се и рад механизације, али и изложба репроматеријала, као и смотра технике. Посебан дипринос такмичењу дао је проф. др Јанош Берењи, који је четрнаест година био члан оцењивачке комисије. „Србобранска бразда” одржава се првог викенда у августу.

Фестивал кукуруза у Кањижи прерастао је у међународни, а организује се у знак неговања традиције и народних обичаја који се односе на најзаступљенију ратарску културу у општини Кањижа. Манифестација се организује друге суботе октобра, а укључује и фолклорно-уметнички програм, дефиле фијакера и запрега, ручне радове, рукотворине, али и низ стручних предавања о кукурузу.

М. Стакић

 

МанифестацијаДобар дан, домаћине

Научно-стручно саветовање пољопривредника, агронома и саветодаваца “Добар дан, домаћине”, које се одржава по пети пут, под паролом “Земља је све” одржаће се у четвртак и петак идуће седмице. Овај научни скуп, под покровитељством Министарства пољопривреде и заштите животне средине, као и Покрајинског секретеријата за пољопривреду, водопривреду и шумарство окупиће ове године више од 40 учесника, који ће на 15 тема током два дана учествовати у панел-дискусијама. Овогодишње теме јесу пшеница, као ударна тема, заоравање жетвених остатака, гајење алтернативних њивских биљака, уљане културе, биодизл-како га производити у властитом газдинству и многе друге.

EUR/RSD 117.1661
Најновије вести