Договорена сарадња ПКС и Војводине

Привредна комора Србије (ПКС) и војвођанска влада договорили су сарадњу која треба да допринесе привредном развоју покрајине,

речено је данас после састанка председника покрајинске владе Игора Мировића и председника ПКС Марка Чадежа.

Покрајинска влада и ПКС желе да сарађују, пре свега на размени информација, координацији, када реч о довођењу инвеститора у Војводину, на дубљој сарадњи када је реч о унапређењу пословног амбијента, на заједничком раду у координацији потреба регионалних привредних комора у покрајини, објаснио је Мировић.

Он је рекао да га је Чадеж упознао са реформом у систему привредних комора и предностима, односно новим квалитетом које нови закон доноси коморама када је реч о развоју укупног привредног амбијента и свим другим сегментима.

-За нас у Војводини је јако важно да се окупимо око пројеката. То је смисао наше политике. Желимо да сви који могу да допринесу економском развоју покрајине и читаве земље, а један од тих стубова је ПКС, заиста то и ураде, објаснио је Мировић рекавши да препрека и забрана више не сме бити.

Према његовим речима договорена је оперативна сарадња на недељном нивоу, која треба да да пуни резултат.

-За нас је посебно важно да информације које ПКС има о интересовању инвеститора подели са нама, да ми у новом пословном одељењу покрајинске администрације будемо спремни да инвеститору пружимо гаранције, подстицаје, и да будуће инвестиције у Војводину буду нешто што ће бити плод заједничког рада, локалних самоуправа, покрајинске администрације, Владе Србије, регионалних привредних комора, покрајинске коморе и ПКС, казао је Мировић.

Председник ПКС је посебно задовољство изразио зато што је у Мировићу видео човека који жели да подстакне привреду.

-Када започнете разговор са неким и он у првој реченици каже ‘ми смо администрација која жели да буде на услузи привреди, а не да буде оптерећење привреди‘, онда је то веома јасна порука како желите да се развијате и како видити своју улогу у расту привреде Војводине која има изузетно велике потенцијале, подвукао је Чадеж.

Он је пренео да је са Мировићем договорио да радни тимови ПКС и покрајинске администрације имају састанке на недељном нивоу по питању размене информација, свега оног што је у надлежности покрајинске управе када су у питању привредници и компаније, у циљу заједничког и што бржег решења, те проналажења системских решења.

Он је уверен да нека системстка решења, која би се тако пронашла могу бити примењена и у целој Србији.

Такође ће ПКС и покрајинска влада радити заједно да Војводина постане важан центар бизниса у Србији, поручио је Чадеж.

Исто тако било је речи и о потенцијалу Новог Сада као центру за ИТ услуге.

Чадеж је указао да је Нови Сада постао центар високотехнолошких компанија и извози у свет, а новосадски производи из те области се користе широм земаљске кугле.

Потпредседник покрајинске владе и секретар за туризам и привреду Иван Ђоковић оценио је да је на састанку трасиран нови правац са ПКС у смеру сламања административних и бирократских баријера у циљу лакшег приступа привреде ка админситарцији и свим условима који су неопходни за ефективно пословање.

-Такође наишли смо на веома добру сарадњу ПКС у смислу обезбеђивања адекватних и сервисних информација које ће обезбеђивати да у неким адекватним роковима доносимо одговарајуће мере којима ћемо подстићи привредни развој на територији Војводине, објаснио је он.

Ђоковић је пренео да је договорена сарадња и кроз употребу коморске мреже у иностранству и земљи која ће олакшати војвођанским привредницима да дођу до средстава и пословних коопераната који ће употпунити њихову производњу.
(Танјуг)
 

EUR/RSD 117.0912
Најновије вести