Домаће инвестиције важне колико и стране

– Стране инвестиције у Србији јесу важне, али једнако су значајне и домаће – рекао је, обилазећи погоне новосадске месне индустрије „Неопланта“ председник Привредне коморе Србије Марко Чадеж.

 – Битно је да се наше компаније развијају, отварају нове погоне и освајају нова тржишта. Ми смо ту пре свега да помогнемо домаћим компанијама да појачају извозне потенцијале те да подржимо и интензивирамо дијалог привреде с државним институцијама о усклађивању ветеринарских сертификата с другим земљама, да помогнемо где можемо у координацији, када је у питању приступ европским и другим фондовима да би се наше компаније развијале.

Чадеж је упознао представнике „Неопланте” с активностима на модернизацији коморског система Србије, које ће, како је нагласио,  компанијама донети ефикаснији сервис и снажнију подршку у заступању привреде. Он је оценио да је „Неопланта“, која послује у саставу „Нелт групе“, модерна фабрика и не заостаје ни по чему за најмодернијим европским произвођачима.

Извршни директор „Неопланте” Слободан Василић изјавио је да компанија континуирано унапређује пословање, подижући ефикасност и спроводећи пројекте у правцу усклађивања са стандардима Европске уније, те најавио нове инвестиције.– Прошле године смо завршили обиман пројекат реконструкције производних погона, захваљујући којем данас имамо једну од најмодернијих фабрика у региону – казао је Василић.

– У тај пројекат уложили смо 20 милиона евра. Сада су пред нама инвестиције у фармски бизнис и изградњу постројења за третман отпадних вода, чија ће вредност износити додатних 30 милиона евра. Од ПКС очекујемо пре свега стручну помоћ код избора технологије, као и могућности обезбеђивања кредитних линија за финансирање пројекта. Свима нам је јасно да јака домаћа месна индустрија доприноси свеукупном развоју српске привреде.
Василић је и додао да верује у сарадњу с државним институцијама и подршку ПКС-а.

С. Г.

 

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести