Држава оранице продаје само паорима

– Земљу не дамо ни ми, не знам откуд некоме идеја да ми земљу хоћемо да дамо – тако је у Градској управи Новог Сада, на јавној расправи о изменама Закона о пољопривредном земљишту,

 реаговала министарка Снежана Богосављевић Бошковић на негодовање пољопривредника и транспаренте с натписом „Не дамо земљу”. – Потпуно смо свесни вредности земље као природног ресурса. Земља ће бити понуђена у закуп, а да ли ће закупци бити домаћи и страни инвеститори – то ћемо видети. У крајњој линији, зашто закупци не би били сами пољоприврдници удружени у земљорадничке задруге?

Она се запитала шта је лоше у томе што се земља која се не обрађује нуди у закуп да би се новац повукао и уложио у пољопривреду и да би се помогли мали пољопривредници.– Сви морамо бити свесни тога да морамо више да радимо и да улажемо јер без таквог односа према пољопривреди и послу не можемо опстати на све захтевнијем и конкурентнијем тржишту.

Хоћемо да спасимо мале пољопривреднике и помогнемо им, а они су у структури најзаступљенији – 96 одсто их има посед до 20 хектара. Како им помоћи него интезивним инвестицијама, с једне стране, и с друге, повећањем поседа тако што ће им држава дати да купе одређен број хектара – поручила је министарка пољопривреде на јавној расправи којој су присуствовали  представници већине пољопривредних удружења у Војводини. 

Како је објаснила, један од важних разлога за измене и допуне Закона о пољопривредном земљишту су, како узурпација земљишта, тако и висок степен необрађеног државног земљишта. Укупно неиздатог земљишта је 49 одсто, или око 240.000 хектара.
– Дакле, половина обрадивог земљишта којим  располаже држава остаје или необрађено или бива незаконито узурпирано, чиме се губи више милиона евра годишње – навела је она, и додала да се тренутно само у судским споровима по том основу потражује око 22 милиона евра.

С. Г.

Казне за узурпаторе

– Уводе се значајно веће новчане казне за узурпаторе, али и право локалних самоуправа да скину род у случају узурпације од Н. Н. лица. Измене и допуне Закона предвиђају пооштравање санкција за узурпаторе државног пољопривредног земљишта, али и локалне самоуправе које не поштују рокове и процедуре у доношењу и спровођењу годишњег програма заштите, уређења и коришћења пољопривредног земљишта. Уводе се казне за узурпаторе у висини троструког износа највише постигнуте просечне цене закупа на територији округа. Ако је Н. Н. лице узурпатор, јединица локалне самоуправе може донети одлуку о скидању усева – истакла је министарка, и поручила да ће сви имати равноправан третман при закупу и правила ће бити јасна.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести