ЕБРД нуди кредите и за истраживања у српском рударству

БЕОГРАД: Србија је држава са јаком политичком вољом за реформом свог рударског сектора и привлачењу страних директних инвестиција, оценио је данас Ерик Расмусен (Ериц Расмушен) директор за природне ресурсе Европске банке за обнову и развој (ЕБРД) и понудио српским предузећима помоћ у финансирању пројеката у рударству.
rudari povrsinski kop pixabay
Фото: Ilustracija/pixabay.com

Расмусен је на Деветој међународној конференцији о минералним ресурсима Србије рекао да домаћим предузећима та институција нуди од 500.000 евра до неколико милиона евра за финансирање пројеката у рударству, као и за пројекте у почетној фази истраживања.

На панелу посвећеном алтернативним начинима финансирања пројеката и проблему прикупљања капитала у раним фазама развоја рударских пројекта, представник ЕБРД-а је истакао да је највећи проблем данас у рударској индустријије добити дозволе за истраживање и експлоатацију.

ЕБРД, каже он, тренутно финансира 85 пројеката у свету у сектору рударства који вреде 10 милијарди евра.

Расмусен сматра да би за Србију било добро да у наредном периоду постане чланица глобалне Иницијативе за транспарентност екстрактивне индустрије, ЕИТИ, односно индустрије која се бави извлачењем и управљањем природним добрима попут гаса, нафте, руда...

На панелу је поручено да је важно унапредити законску регулативу у Србији када је реч о рудаском сектору и омогућити другачији начин финансирања од стандарних, класичних начина те увести нове моделе финансијског улагања.

Адвокат Милан Париводић рекао је да држава и приватне компаније морају бити партнери у изради нових законских решења као и заједничком раду на проналажењу нових начина финансирања компанија у сектору рударства.

На завршном панелу првог дана Девете међународне конференције о минералним ресурсима у Србији било је речи о значају учешћа грађана у поступку доношења одлука приликом добијања сагласности за отварање нових рудника.

Адвокат Гордана Петковић истакла је значај сарадње државе и инвеститора када је реч о покретању пројеката отварања рудника и нагласила да је важно да грађани узму учешће у јавним расправама.

Сабина Ивановић из Министарства заштите животне средине истакла је да НВО сектор и јавност треба да буду укључени приликом израде пројеката за процену утицаја на животну средину самих пројеката отварања рудника.

Казала је да ресорно министарство подржава рударске активности у Србији али да све компаније морају да поштују законе у области заштите животне средине.

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести