Странци подижу ефикасност привреде

БЕОГРАД: Повећање страног власништва смањује техничку неефикасност српске прерађивачке индустрије, наводи се у анализи сарадника билтена "Месечне анализе и трендови" (МАТ).
fabrika, pixabay
Фото: pixabay.com

Анализа МАТ-а показује да је прерађивачки сектор у Србији у периоду од 2010-2018 године у просеку генерисао производњу која је била на нивоу од 56,6 одсто максималног аутпута, што значи да је око 43 одсто потенцијалног аутпута прерађивачког сектора Србија изгубила због техничке неефикасности.

Посматрано по годинама, после 2013, када је забележен драстичан пад техничке ефикасности на ниво испод 53 одсто, прерађивачка индустрија бележи раст и већ у 2016. Години степен техничке ефикасности је премашио вредности из периода 2010-2012. године.

У периоду од 2016-2018 године техничка ефикасност српске прерађивачке индустрије се креће измедју 58 и 59 одсто.

Анализа МАТ-а такође показује да пораст страног власништва у просеку редукује техничку неефикасност, као и неизвесност у погледу техничке неефикасности. Добијени резултати показују да се ниво техничке неефикасности смањује у просеку за око 2,2 одсто за свако повећање страног власништва од једног процента.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести