ЕИБ у 2018. већ одобрио 347 млн евра кредита и грантова СРБ

БЕОГРАД: Европска инвестициона банка (ЕИБ) је од почетка 2018. уговорила и потписала с партнерима у Србији четири нова зајма и два споразума о обезбеђењу бесповратних средстава, чија укупна вредност износи 347 милиона евра.
EIB
Фото: EIB

То је речено данас на конференцији за медије коју је у Београду одржао потпредседник ЕИБ Дарио Сканапијеко, којом је завршена његова дводневна званична посета Србији.

Том приликом потписани су уговори о два нова кредита намењена српској привреди: кредит од 134 милиона евра за железничку пругу Ниш - Димитровград и кредит од 30 милиона евра за Банку Интеса Београд која ће из тих средстава обезбедити даље зајмове за мала и средња предузећа. 

Пројекат железничке пруге Ниш-Димитровград обухвата реконструкцију, модернизацију и електрификацију постојеће железничке линије и изградњу железничке обилазнице око Ниша.

Тиме што поспешује железнички саобраћај, овај пројекат се уклапа у Агенду повезивања у оквиру Берлинског процеса и допринеће конкурентности националне привреде, а истовремено побољшати квалитет и доступност услуга железничког саобраћаја у Србији доприносећи и томе да се саобраћај, пре свега теретни, пребаци с друмова на железницу и реке. 

Средства којима финансира овај пројекат ЕИБ комбинује с финансијским средствима из извора ЕУ, у складу са Агендом повезивања из 2015, коју ЕУ спонзорише.

Поред тога, данас су потписани и уговори о два инвестициона гранта у укупној вредности од 73 милиона евра, а та бесповратна средства финансирају се из извора ЕУ по основу Инвестиционог оквира за Западни Балкан којим управља ЕИБ, наводи се у саопштењу те банке. 

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести