Еколошки пројекти за „зеленију“ будућност

Суочавајући се са актуелним проблемима данашњице, „зелена“ будућност и очување наше планете је постало приоритет. Било да су у питању свакодневне активности појединаца или значајна улагања великих компанија, свака промена може да направи разлику и креира бољу будућност за све нас, а посебно за генерације које долазе.
2
Фото: Промо/ НИС

Често чујемо да компаније реализују своју зелену агенду. Али, шта то значи у пракси. Покушали смо да сазнамо у нашој највећој нафтној компанији, НИС-у. Ова компанија већ годинама спроводи своју „зелену агенду“, односно реализује бројне еколошке пројекте и бизнис иницијативе које имају значајне еколошке бенефите, док њени запослени учествују у акцијама заштите животне средине. НИС-ови основни циљеви у области заштите животне средине усмерени су на поштовање свих прописа који се односе на ваздух, воду и земљиште, односно на што мање генерисање, већи степен рециклаже и збрињавање насталог отпада, као и на очување биодиверзитета у подручјима пословања, а компанија је усмерена и на смањење утицаја на климатске промене. НИС је у ову област од 2009. године уложио чак 900 милиона евра, од чега је у „чисто“ еколошке иницијативе инвестирано више од 130 милиона евра.

НИС континуирано улаже значајна средства у модернизацију свог пословања, те је након завршетка друге фазе модернизације Рафинеријe нафте у Панчеву, односно пуштања у рад постројења за Дубоку прераду, рафинерија сада једна од најмодернијих у овом делу Европе. У оквиру треће фазе модернизације рафинерије биће реализован нови пројекат реконструкције постројења каталитичког крекинга (FCC) и изградња постројења за производњу високооктанске компоненте бензина (ETBE). Поменути пројекат ће имати и велики утицај на унапређење заштите животне средине кроз додатно смањење емисије прашкастих материја.

Да компанија НИС озбиљно приступа заштити животне средине говоре и њене сталне еколошке активности у сарадњи са локалним заједницама. Тако је, на пример, у оквиру програма „Заједници заједно“ само у 2021. години са 12 партнерских градова и општина у Србији НИС реализовао 29 пројеката вредних 107,5 милиона динара. Реч је о увођењу система соларног напајања и осветљења, замени котлова, уређењу градских паркова, садњи аутохтоних врсти биљака, постављању иновативних еколошких елемената, соларном осветљењу паркова, постављању рециклажних канти и контејнера.

Значајну подршку свему наведеном пружају и запослени у компанији који се у оквиру НИС-овог Клуба волонтера радо прикључују свим еколошким активностима. Акције чишћења и уређења приобаља река и језера, излетишта и јавних површина, садње дрвећа и едукације најмлађих чланова друштва о значају заштите животне средине само су неке од оних на које је НИС посебно поносан, кажу у компанији.

(Промо)

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести