ЕУ улаже 10,38 милиона евра у погранични регион Мађарске и Србије

БУДИМПЕШТА: Интеррег-ИПА програм прекограничне сарадње Мађарска-Србија објавио је Трећи позив за подношење предлога пројеката који ће бити суфинансирани средствима ИПА фонда (Инструмент за претприступну помоћ) у укупном износу од 10,38 милиона евра.
evri novac
Фото: pixabay.com

Позив је намењен широком дијапазону подносилаца предлога пројеката и акција у пограничном региону Мађарске и Србије, наводи се у саопштењу тог Програма.

Трећи позив за подношење предлога пројеката биће отворен до 30. септембра, а намењен је пројектима који имају за циљ да остваре позитиван утицај на погранични регион у оквиру једног од четири приоритета Програма: унапређивање прекограничних система за управљање водама и превенцију ризика; смањење саобраћајних уских грла у прекограничној саобраћајној мрежи; стимулисање сарадње у области туризма и очувања културног наслеђа и унапређивање економске конкурентности МСП кроз развој вођен иновацијама.

Обавезно је, како се наводи у саопштењу, да се финансирани пројекти имплементирају у оквиру Програмске области, која укључује жупаније Чонград и Бач-Кишкун у Мађарској и округе: Западна Бачка, Северна Бачка, Северни Банат, Јужна Бачка, Средњи Банат, Јужни Банат и Срем у Србији.

Право учећа имају непрофитне јавне или привате организације чије се централе или регионална представништва налазе у Програмској области и неопходно је да пројекти садрже "прекогранични елемент”, односно да их чине најмање једна непрофитна организација са Мађарске стране и једна непрофитна организација из Србије.

Пријаве се морају поднети онлајн, а резултати Трећег позива за подношење предлога пројеката очекују се у другом кварталу 2020. године.

Укупан допринос ЕУ за Интеррег-ИПА ЦБЦ Мађарска–Србија програм из ИПА фонда је 65,12 милиона евра, а укупан буџет Програма износи 76,61 милион евра.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести