(ФОТО, ВИДЕО) РЕПОРТЕРИ ДНЕВНИКА НА ТРАСИ ФРУШКОГОРСКОГ КОРИДОРА Тунел и мост код Ирига граде се пуном брзином, ускоро креће градња саме саобраћајнице

Фрушкогорски коридор од Новог Сада до Руме  интензивно се гради у шта се се уверили и репортери „Дневника“. Интензивни су радови у изградњи моста код Ирига и тунела кроз Фрушку гору.
1
Фото: Dnevnik.rs

Мост који ће коридор усмерити према Руми  много ће значити  самом Иригу јер ће изместити тешки саобраћај из овогог фрушкогорског градића. Kако је недавно за наш лист изјавио директор Коридора Србије Александар Антић изградња тунела испод Иришког венца и моста преко Дунава код Петроварадина на траси Фрушкогорског коридора тече планираним темпом, а најавио је почетак изградња и саме брзе саобраћајнице.

Мост  који се сада ради код Ирига, заправо је  део саобраћајнице и ти радови су увелико у току. Ради се од излазног портала тунела према Иригу. Фрушкогорски коридор биће у синергији са пројектом Рума-Шабац-Лозница, чији је завршетак најављен за крај ове године.

Фото: Dnevnik.rs

Од петље „Рума“, на сад већ два ауто-пута А3 и А8, до Новог Сада биће изграђена једна модерна брза саобраћајница са два кључна објекта: тунелом Иришки венац, најдужим тунелом у Србији дугачким око 3,5 километара, и мостом на Дунаву. Тунел испод Иришког венца биће најдужи тунел у Србији

3,5 километара двоцевни тунел испод Иришког венца биће најдужи тунел у Србији

Та два објекта су кључна и на критичној су мапи пута реализације овог пројекта и управо се зато пре свега у овој фази изводе радови на та два објекта. У обе тунелске цеви избушено је  укупно око 2.000 метара тунела.

Фото: Dnevnik.rs

Технологија рада у тунелима је таква да је сваки почетак јако тежак, да се у старту иде малим корацима до 0,6 метара по нападној тачки и онда када се уђе дубље у планину, онда је тај рад далеко бржи и ефикаснији. Сада се ради од два до два и по метра по нападној тачки, односно  осам до 10 метара дневно.


Текије, Буковац, Ширине...

Поред тунела испод Иришког венца, бушиће се и 300 метара дуг тунел између Текија и Буковачког дола, испод насеља Ширине у Петроварадину. На траси кордиора налазиће се и наплатна станица на јужном порталу тунела испод Иришког венца код Ирига. Извођач радова је кинеска компанија ЦРБЦ, а радови, који су званично отпочели 1. маја 2021. године, вредни су 606 милиона евра.


Сам Фрушкогорски коридор , планиран као брза саобраћајница са по две саобраћајне траке по смеру, требало би да буде завршен до пролећа 2025. године. Са својих 47,7 километара требало би да обави више ствари: да осигура и убрза саобраћај између Новог Сада и Руме, ослободи шуме НП „Фрушка гора” и улице Ирига саобраћаја у виду 900 камиона и 10.000 других возила по дану, док би на територији Новог Сада имао улогу јужне и источне обилазнице, измештајући тешки теретни саобраћај са Салајке и Подбаре.

Фото: Dnevnik.rs

Мост почиње 5.536 метара од почетка Фрушкогорског коридора код Каћа, а завршава се на 7.200 метара од почетка, премошћујући 560 метара широк Дунав. Укупна дужина моста износи 1.663 метра, а састоји се од 668 метара дуге северне прилазне конструкције, која се протеже на каћкој страни, главне мостовске конструкције дужине 505 метара и јужне прилазне конструкције на петроварадинској страни, која је дужине око 488 метара.

Ширина моста је 28 метара, а прилазне конструкције широке су 25 метара. Предвиђене су две коловозне, са по две саобраћајне траке широке по 3,5 метара. Мост, као и део Фрушкогорског коридора од Каћа до Петроварадина, имаће пешачке и бициклистичке стазе ширине по два метра.

Текст и фото: Н. Перковић, Л. Радловачки

Фото: Dnevnik.rs

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести