Гаспром: Више гаса Србији за 23,5 одсто, омогућен реекспорт

МОСКВA: Руска гасна компанија Гаспром повећала је испоруке гаса Србији за 23,5 одсто у 11 и по месеци текуће године у односу на исти период 2016, саопштено је из те компаније.
gasovod
Фото: Танјуг/АП

Испоруке Турској су у периоду од 1. јануара до 15. децембра 2017. године достигле рекордних 27,6 милијарди кубних метара, што је за 18,8 одсто више него у истом периоду лани, наводи се у саопштењу Гаспрома, а преноси руска агенција Тас с.

Поред тога, извоз гаса у друге земље које би требало да се снабдевају из гасовода Турски ток, који је тренутно у изградњи, забележио је повећање, па су тако испоруке гаса у Грчку скочиле за 10,1 одсто, у Бугарску за 5,7 одсто, а у Мађарску за 22 одсто.

Пројектом Турски ток предвиђена је изградња гасовода испод Црног мора до европског дела Турске и даље до границе са Грчком.

Подморски део гасовода ће бити дужине 910 км, а део преко територије Турске ће се протезати 180 километара.

Русија и Србија договориле укидање забране реекспорта гаса

МОСКВА: Русија и Србија су се договориле да из међудржавног споразума искључе клаузулу којом се коришћење купљеног руског природног гаса ограничава само на домаће тржиште.

Тај амандман је унет у протокол о изменама и допунама споразума који је објављен на информативном веб порталу о државним актима, преноси агенција Тас с.

Члан споразума, према којем је природни гас који се испоручује Србији у оквиру међудржавног споразума намењен само за потрошњу на српском тржишту проглашен је неважећим, додаје руска агенција.

Гаспром је раније обећао да ће, као одговор на захтеве Европске комисије, обезбедити слободан проток гаса на европско тржиште.

Према условима споразума, Русија се обавезала да испоручује Србији гас у укупном износу до пет милијарди кубних метара годишње у периоду од 2012. до 2021. године, наводи се у информацији.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести