Генерали иницијатива The Human Safety Net покреће пројекат „Прошири утицај“

Програм Новак Ђоковић Фондације „Подршка,не перфекција“ отвориће локалне Центре за родитеље у 15 градова у Србији
1
Фото: Промо

У сарадњи са Генерали Осигурање Србија и The Human Safety Net, Новак Ђокоић Фондација ће у наредне три године проширити утицај програма “Подршка, не перфекција” на још 2200 родитеља и скоро 4400 деце широм Србије.

Глобална иницијатива Генерали групе, The Human Safety Net, покренула је пројекат „Прошири утицај”- иновативну вишегодишњу стратегију ширења друштвеног утицаја на најугроженије породице и амбициозне предузетнике. У оквиру овог пројекта, у који ће у наредне три године бити инвестирано седам милиона евра, The Human Safety Net подржаће многе интернационалне невладине организације са којима већ сарађује у које је увршћен и рад Новак Ђоковић Фондације са којом има сарадњу од 2018. године.

Са жељом да подржи све појединце који утичу на рани развој детета, Новак Ђоковић Фондација од 2017. године спроводи програм “Подршка, не перфекција” који окупља родитеље и старатеље, који разумеју једни друге зато што имају сличне свакодневне бриге. У оквиру радионица  које воде обучени фацилитатори, учесници обрађују теме везане за одгајање деце узраста до 6 година, размењују искуства, обогаћују своја знања о родитељству и развијају међусобну мрежу подршке.

До сада је кроз 7 циклуса радионица прошло скоро 2000 родитеља и старатеља из 24 места широм Србије.

Суоснивач Фонације, Новак Ђоковић, као родитељ двоје мале деце, је веома поносан на утицај овог програма, овим поводом је изјавио:

„Није лако бити родитељ. Мала деца могу у једном тренутку да буду срећна и весела, а у следећем да бесне, уједају, ударају и вриште. Ми, као родитељи, треба увек да будемо уз њих, да им пружимо љубав, саосећање и разумевање. Без осуђивања и пројектовања. А то је врло тешко. Теже него када изгубите меч поен у финалу гренд слема! Зато је програм „Подршка, не перфекција” тако користан и практичан за све нас. Прво, схватимо да немамо само ми тих проблема и, што је најважније, научимо како да искористимо те тешке тренутке да се и ми развијамо са својом децом. То је могуће уз вештине које стичемо кроз разговор са професионалцима, кроз читање и, највише, кроз питања која постављамо једни другима и размишљање о ономе што нас мучи. Ми волимо да се вратимо својој деци опремљени алатима који нам помажу да премостимо тешке тренутке и то урачунамо у мале победе.”

Захваљујући подршци Генерали Осигурање Србија и Тхе Хуман Сафетy Нет, тим Новак Ђоковић Фондације ће проширити програм „Подршка, не перфекција” на 15 градова Србије и уз блиску сарадњу са државном и локалном управом отворити Центре за родитеље. Центри ће бити ресурс свим родитељима у тој средини и професионалцима који раде у интересу деце и породица на локалном нивоу. Овим путем, у наредне три године подржаћемо још 2200 родитеља и скоро 4400 деце.

Драган Филиповић, председник Извршног одбора и ЦЕО Генерали Осигурања Србија истиче важност овог пројекта за Србију:

„Срећни смо и поносни што је програм Фондације Новак Ђоковић „Подршка, не перфекција“ у оквиру којег је до сада уз помоћ Генерали Осигурања Србија одржано више од 400 радионица за родитеље, међу првима добио подршку пројекта „Прошири утицај”. То је велико признање за наше досадашње заједничке напоре, које ће допринети даљем ширењу програма у Србији. Оснаживање локалних самоуправа да самостално спроводе овај програм значајно ће утицати на број породица до којих ћемо допрети. Едукација родитеља и старатеља је кључна за развој деце, јер већина њих нема прилике да се информише и добије одговарајућу подршку, што ће им кроз наш програм бити пружено. Заједно са нашим партнером, Фондацијом Новак Ђоковић, корак по корак трудимо се да пружимо једнаке шансе за бољи живот сваком детету у Србији.”

Преко Центара за родитеље, желимо да у свакој локалној средини подигнемо свест о томе колико је подршка породицама важна због њеног утицаја на рани развој. Центри ће бити безбедно место где ће родитељи моћи да размењују своја искуства и свакодневне изазове у васпитању детета, ради остварења дугорочног циља – срећног и задовољног детета. Општине ће постепено бити оспособљене да самостално воде програм „Подршка, не перфекција”, који ће постати део њихових услуга за породице које тешко живе.

“Будући да су поверење и блиски односи врло важни у малим заједницама, локални координатори утврдиће потребе родитеља и других лица које утичу на живот деце и планираће одговарајуће ресурсе и материјале за центре. Центри не само што ће бити места на којима се спроводи наш програм „Подршка, не перфекција”, већ и места на којима се састају локални стручњаци и професионалци који могу да дају смернице о релевантним темама у вези с раним развојем деце које нису покривене нашим програмом”, рекла је Маја Кремић, национална директорка Фондације Новак Ђоковић.

У наредне три године, планирано је отварање центара у сарадњи са предшколским установама у Београду, Бачу, Крагујевцу, Јагодини, Нишу, Шапцу, Смедереву, Панчеву, Ковачици, Сремској Митровици, Новом Саду, Ужцу, Суботици, Ваљеву и Новом Пазару.

(Огласни текст)

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести