Глобална трка за горивом катапултирала цене угља

ЊУЈОРК: Све већа глобална несташица горива катапултирала је цене угља на азијским тржиштима на рекордне нивое, претећи даљим повећањем рачуна за струју и растом инфлације.
ugalj
Фото: pixabay.com

Цена угља на спот тржишту у аустралској луци Њукасл скочила је за 3,4 посто на рекордних 402,50 долара по тони, према двонедељном индексу који је израчунава компанија ИХС Маркит, извештава "Блумберг".

То је први пут да се овај помно праћени спот индекс попео изнад 400 долара.

Пошиљка угља за јулску испоруку у Европу продата је у петак по цени од 421 долара по тони, што је рекорд свих времена за тај регион, према подацима трговаца. Пошиљке за Азију су прошле недеље такође трговане по цени изнад 400 долара, додају трговци.

Произвођачи електричне енергије широм Азије и Европе журе да обезбеде додатне количине угља као замену за све мање залихе природног гаса. Немачка и Аустрија поново стављају у погон неактивне електране на угаљ због ограничених испорука гаса из Русије, док Јапан и Јужна Кореја праве залихе овог горива уочи таласа врелог летњег времена.

Снажна потражња и недовољна понуда угља прети да још више подигне рачуне за струју домаћинстава и да изазове рестрикције у сиромашнијим економијама у успону, као што је Пакистан, наводи "Блумберг". Растућа потражња представља невероватан камбек угља на глобално тржиште енергената, за који се донедавно сматрало да је на путу да буде укинут као гориво.

EUR/RSD 117.3179
Најновије вести