Годишњи раст индустријске производње 4,2 одсто у јулу

БЕОГРАД : Индустријска производња у Србији је у јулу 2017. била већа за 4,2 процента него у истом месецу прошле године, док је од јануара до јула текуће године порасла за 2,5 одсто у односу на исти период 2016, објавио је данас Републички завод за статистику.
tenis mesna industrija, Yt printscreen
Фото: Youtube Printscreen

У односу на просек 2016. године, индустријска производња је у јулу била већа за 2,0 процента. 

На међугодишњи раст индустријске производње у јулу највећи утицај су имали: производња металних производа, осим машина, електричне опреме, електричне енергије, папира и производа од папира, и производња машина и опреме.

Највећи међугодишњи раст је у јулу имала прерађивачка индустрија, од 4,5 посто, затим рударство од 3,2, и снабдевање електричном енергијом, гасом, паром и климатизација - од 3,1 проценат.

У јулу је порасла производња интермедијарних производа, осим енергије, за 11,8 одсто на годишњем нивоу, капиталних производа (+6,6%), и нетрајних производа за широку потрошњу (+1,4%), док је пад забележен у производњи енергије (-0,5%) и трајних производа за широку потрошњу (-5,8%).

У периоду јануар- јул, раст прерађивачке индустрије је износио 6,1 посто, рударство је бележило пораст од 0,2 процента, док је у сектору снабдевање електричном енергијом, гасом, паром и климатизација регострован пад од 9,2 одсто у односу на упоредни лањски период.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести