Гоша: Чекамо данас уплату - почетак рада у понедељак

СМЕДЕРЕВСКА ПАЛАНКА : Штрајкачки одбор "Гоше" је после јутрошњег збора радника у кругу фабрике у Смедеревској Паланци саопштио да се на основу обећања датих 28. августа очекује исплата 30.000 динара по раднику у току дана и да је још једном подржана одлука да се у понедељак крене са радом.
Fabrika
Фото: Tanjug

"На основу обећања датих представницима руководства и председнику Штрајкачког одбора у разговорима 28.08.2017. у Београду, очекује се исплата 30.000 динара по раднику у току дана. На збор радника још једном је подржана одлука да се одмах у понедељак, 4.09.2017. крене са радом", пише у саопштењу које су потписали Штрајкачки одбор и радници "Гоше".

Подсећања ради, Штрајкачки одбор "Гоше" је после објављене вести, 30. августа ујутру, да је постигнут договор и да ће после скоро шест месеци до петка бити прекинут штрајк, саопштио да је договор пропао.

Истог дана по подне су рекли да је договор пропао, јер им је директор Мулутин Шћепановић пренео поруку министра привреде Горана Кнежевић да држава неће да им помаже.

Такође, у Министарству привреде кажу да остају при договору, али да никаква уплата није могућа пре него што се испоруче два вагона за српске железнице.

Председник Штрајкачког одбора Милан Вујичић је 30. августа ујутру изјавио да су радници донели одлуку о прекиду штрајка када радницима буде уплаћена прва од две договорене уплате од по 30.000 динара.

"Директор Милутин Шћепановић каже да министар и Влада неће више да нам помажу, да смо нерадници и да нико нема поверења у нас", тврди Вујичић.

Наводи и да је био код генералног директора са људима из Штрајкачког одбора и да му је рекао да договор не важи, као и да су радници и даље у штрајку. 

"Први септембар је у петак, ето нас, чим децу пошаљемо некако у школу, ето нас поново у Београду", додао је Вујичић.


Губитак Гоше смањен за 32,7 одсто

Монтажно предузеће "Гоша Монтажа" (ГМОН) објавило је финансијски извештај за првих шест месеци током којих је остварена мања реализација, али је незнатно побољшан крајњи резултат, пише портал Вајсброкер.

Пословни приход компаније у периоду јануар-јун износио је 457,7 милиона динара, што је смањење од 19,4 одсто, док је пословни губитак смањен 32,7 одсто на 86,7 милиона динара, пре свега, услед нижих трошкова материјала, наводи портал. 
 Нето губитак у првих шест месеци, пише порртал, износио је 112,2 милиона динара што је 11 одсто бољи резултат у односу на исти период 2016. године, а нето дуг компаније на крају јуна, кажу, остао је на ниском нивоу од 63 милиона динара.

 Акције Гоше, подсећа портал, од почетка године бележе пад од 41,7 одсто, а на последњој цени од 1.400 динара тржишна капитализација компаније износи 344 милиона динара, односно око 2,9 милиона евра.
Скупштина Гоше је летос одобрила акционарима дивиденду од 120 динара по акцији, што на последњој цени даје дивидендни принос од 8,6 одсто.


Шћепановић каже да му је у влади речено - "не".

"Наложено ми је да се вагони испоруче за три до пет дана и да ће одмах потом сваком раднику бити испоручено 30.000 динара, зато што имамо фактуру. У овом случају је гарант Влада Србије да ће бити плаћено. Сваки радник ће добити по 30.000 оног момента кад се испоручи", каже Шћепановић.

Вујичић је рекао претходно да је постигнут договор руководства са Агенцијом за осигурање и финансирање извоза, која ће са 20 милиона динара помоћи да се заврши посао за Иран.

Рекао је да ће, захваљујући том послу, радници добити по 30.000 динара ове недеље и још 30.000 динара наредне недеље, као и да ће почети да раде чим добију прву уплату.

"Договор смо постигли са Агенцијом за осигурање и финансирање извоза (АОФИ), уз асистенцију Министарства привреде. Влада је дала зелено светло за тај посао", навео је Вујичић.

Вујичић је објаснио да је реч о послу који је започет пре годину дана, односно извозу врата за вагоне у Ирану.

Посао за Иран је вредан 400.000 евра и АОФИ це дати "Гоши" 20 милиона динара како би тај посао могао да се заврши, што ће бити за око 20 дана.

Затим ће, према његовим речима, "Гоша" наплатити средства и вратити новац АОФИ.

Радници "Гоше" су више од месеци у штрајку због неисплаћених зарада, а траже и уплату пореза и доприноса, као и повезивање стажа.

У "Гоши" има око 260 штрајкача, од укупно око 350 радника.

Главни захтев Штрајкачког одбора је да се радницима дају неисплаћене зараде од 2015.

"Гошу" је приватизовала 2007. године словачка фирма "ЖОС Трнава", а садашњи власник је "Лиснарт холдингс лимитид" са Кипра. Радници тврде да је то исти власник. 

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести