Грбић: Улагање у инфраструктуру помаже развој привреде

„Улагање у инфраструктуру у свим видовима саобраћаја од огромног је значаја за развој економије, посебно ако се у виду имају трошкови допреме, дистрибуције и логистике који у развијеним земљама „оптерећују“ цену производа до 10 одсто, а код нас и до 30 одсто“, изјавио је данас покрајински секретар за енергетику, грађевинарство и саобраћај Ненад Грбић учествујући на панел дискусији посвећеној инвестицијама и унапређењу безбедности у саобраћају на Међународном сајму саобраћаја - Traffic Solution Expo, који се одржава од 16. до 18. октобра на Новосадском сајму.
saobracaj_1
Фото: Покрајинска влада

Грбић је рекао да Покрајинска влада и ресорни покрајински секретаријат препознају значај који за привреду имају инвестиције у саобраћајну инфраструктуру, јер овај сектор запошљава око 117.000 људи у 32.000 предузећа и да ће наставити да дају подршку изради техничке документације, као битном предуслову за реализацију значајнијих инвестиција у друмском, као доминантном виду саобраћаја, али и у железничком и водном, где у Војводини постоје значајни потенцијали.

„Чак 90 одсто превоза путника и 80 одсто превоза робе код нас је у друмском саобраћају и то негативно утиче и на безбедност у саобраћају и на загађење животне средине. Иако се у Војводини бележи тренд пада броја саобраћајних несрећа, тиме се не можемо задовољити, све док се мере хиљадама и зато морамо деловати заједно на унапређењу безбедности у саобраћају, посебно најмлађих учесника“, рекао је Грбић.

Фото: Покрајинска влада

Говорећи о значајнијим пројектима, Грбић је навео пројекте двоколосечне пруге Београд-Будимпешта, Фрушкогорског коридора, Банатске магистрале, Сентандрејског булевара у Новом Саду, као и појачано одржавање државних путева, издвојивши актуелну израду документације за обнову пута од Бегеча до Бачке Паланке и од Петроварадина до Сремских Карловаца, а коју финансира Покрајина. Навео је, такође, и израду документације за деоницу пруге Суботица-Баја, чиме ће бити комплетирана техничка документација за целу пругу од Сегедина, преко Суботице до Баје, што се финансира из бесповратних средстава ЕУ у вредности од три милиона евра.

Организатори Међународног сајма саобраћаја су Public connection, НАВАК - Национална возачка академија и Конгресни центар Мастер Новосадског сајма и на њему су представљени актуелни пројекти, који доприносе унапређењу саобраћаја, као и безбедности у њему, као и различите врсте производа, програма, технологија и услуга у овој области.

Инжењерска комора Србије уврстила је овај сајам у програм континуираног професионалног усавршавања, а учесници данашњег панела били су са Факултета техничких наука у Новом Саду, као и представници Града Новог Сада и Коридора Србије.

EUR/RSD 117.1262
Најновије вести