Грујић: Опоравила се грађевинска индустрија Србије

КОПАОНИК: Грађевинска индустрија и тржиште некретнина у Србији се, након великог пада 2008. и 2009. године, полако опоравило у претходних 10 година и поново се вратило на сцену, изјавио је данас председник, ПСП-ФАРМАН Холдинг Бранислав Грујић.
cigle, pixabay.com
Фото: pixabay.com

Он је на панелу "Развој грађевинске индустрије" на Копаоник бизнис форуму рекао да су некретнине свуда у свету један од базних елемената за улагање и замајац грађевинске индустрије и привреде и да би зато држава требало да субвенционише домаћу грађевинску индустрију.

"Прошле године је грађевинска индустрија имала скок и остварила учешће у БДП-у од 5,7 одсто, а тржиште некретнина је учествовало између 7,3 и 7,5 одсто у БДП-у", истакао је Грујић.

Забрињава то што, како каже, имамо пад запослених у грађевинској индустрији, па све више послове раде иностране фирме.

Грујић је рекао да је 2017. на 2018. дошло до скока цена за више од 20 одсто, пре свега због раста цена некретнина грађевинског материјала, као и да је највећи раст остварен у цену радне снаге.

"Имамо одлив радника из Србије у земље ЕУ, а младе генерације неће да се баве грађевином. Ако нека индустрија треба да добије субвенције онда је то грађевинска, као што је то свуда у свету", поручио је Грујић.

Каже да ће доћи још до већег одлива радне снаге када у другој половини године, као што је најављено, бити олакшано добијање радне визе за Немачку.

"Са друге стране, имамо кинеску, турску, албанску радну снагу, а чак ћемо имати и из Таџикистана, а и велики део опреме и материјала се увози. Зато грађевинска индустрија за наше радника треба да нађе начцин како да их стимулише и да имају веће плате, кроз разне олкашице или субвенције", навео је Грујић.

EUR/RSD 117.1309
Најновије вести