Хескенс: Немачке фирме имају амбициозне планове у Србији

БЕОГРАД: Немачке компаније тренуно запошљавају 52.000 радника у Србији и заинтересоване су за даље улагење, рекао је саветник председника Републике, Јерг Хескенс и истакао да ширење компаније "Сименс" у Крагујевцу представља велики знак не само за Србију већ за целу регију. 
1
Фото: Youtube Printscreen

Он је за РТС рекао да би многе земље биле срећне да добију неки сличан пројект који је Србија добила, као и да је то велики знак и сигнал да је Србија стабилна будућа индустријска земља. Он је навео и да трговинска размена између Србије и Немачке расте у добром правцу и ове године износиће више од пет милијарди евра.

Говорећи о ширењу "Сименса" у Крагујевцу он је рекао да то није само "Сименс" него и кооперанти који су укључени у шинска возила. "Сименс" је само ми кажемо локомотива за пројект и доста српских домацих фирми ће бити укључено у цели производни капацитет тамо у Крагујевац", рекао је Хескенс.

Он је рекао и да су немачке фирме које раде у Србији задовољне и због тога имају будуће планове.

"Број фирми расте, број запослених расте и најважније за мене, није само нове инвестиције и оне старе инвестиције, фирме које су ту, као на пример "Сименс", они су задовољни због тога и имају будуће планове. И скоро све немачке фирме које су ту имају амбициозне планове за будућност. Значи они су много задовољни што се тиче кооперације са јавним предузећима, са политиком. А на другој страни обуком, кавалитетним кадровима које могу да нађу", објаснио је Хескенс.

Он је навео и да у у Србији послује око 1 000 фирми које су основане са капиталом из Немацке. 

"Када гледам само производњу имамо око 450 немачких фирми које тренутно послују у Србији и имају заједно више од 52.000 запослених", рекао је он.

Он је рекао и да је тренд доласка нових инвеститора из Немачке у Србију невероватан.

"Само прошле недеље било је ту пет различитих немацких фирми које виде будућност, и не само у сектору индустрије већ и развоју у Србији. Начин на који овај тренд расте економски промет измеду Србије и Немачке да даље имамо нове фабрике, да још више имамо запослених у немацким фирмама у Србији то дефинитивно иде боље и боље. И невероватно колико фирми се данас интересује да послује у Србији", истакао је он.

Како је рекао, пре цетири, пет година за фирме је било немогуће уопште да размишљају да инвестирају у Србији, а сада ове фирме не само да желе да дођу у Србију него виде и своју будућност у Србији. 

"Не да ставе старе машине, које више нису потребне у Немачкој и да их преселе у Србију. Не они купују нове машине, инвестирају у своју будућност у развојне пројекте у Србији. И селе се фирме, како неки "Континентал", или "Бош" или "Сименс". Они виде будућност своје фирме и свог разбвоја у Србији. Тај тред расте даље и невероватно шта се даље дешава", навео је Хескенс.

Када је у питању повећање извоза каже да су индустријске компонене, као и прехрамбена индустрија две ствари где имамо највише ефеката и плус ту долазе услуге око ИТ сектора. 

"Али база немачке индустрије, и у Немачкој и у Србији, је ауто индустрија, све око аутомобила", закључио је Хескенс.
 

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести