И Емирати најавили већу производњу нафте, цене на низбрдици

ДУБАИ: Уједињени Арапски Емирати су се данас придружили Саудијској Арабији најављујући да ће и они подићи производњу нафте на рекордан ниво у априлу, чиме су ове две чланице ОПЕК-а подигле улог у рату с ценама нафте против Русије.
nafta pumpa
Фото: pixabay.com

Тржишта су одмах одреаговала на ову вест гурнувши цене "црног злата" поново низбрдо.

Национална нафтна компанија Уједињених Арапски Емиарта, Аднок, навела је у саопштењу да ће у априлу повећати испоруке на више од 4,0 милиона барела дневно (бпд) и да ће убрзати планове за проширење капацитета на 5,0 милиона бпд, што је циљ који је компанија претходно планирала да постигне до 2030. године, извештава Ројтерс.

Саудијска Арабија, која је протеклог викенда већ саопштила да ће у априлу подићи пумпање на рекордних 12,3 милиона бпд, данас је најавила додатно повећање производње.

Главни извршни директор Сауди Арамка, Амин Насер, изјавио је да ова државна нафта компанија планира да повећати капацитет са 12 милиона на 13 милиона барела дневно, додајући да је то наложило министарство енергетике.

"Компанија улаже максималне напоре да што пре спроведе ову директиву", рекао је Насер. Није одреден временски оквир за реализацију тог, који изискује улагање од више милијарди долара.

Повећањем испорука, Ријад и Абу Даби ће у априлу заједно "уливати" додатних 3,6 милиона барела нафте дневно на тржиште које је већ засићено и то у тренутку када се процењује да ће у 2020. години глобална тражња за горивом први пут опасти у последњих скоро 10 година услед епидемије коронавируса који је пригушио економску активност у већини земаља света, напомиње Ројтерс.

Ове додатне количине нафте које два заливска савезника планирају да испоручују процентуално одговарају износу од 3,6 одсто глобалних испорука.

Поред тога, из Москве се јуче чуло да би руске нафтне компаније могле да повећају производњу за до 300.000 барела дневно а, можда, чак и до 500.000 барела.

Руски министар енергетике Александар Новак је, међутим, оценио данас да повећање производње није "најбоља опција" и додао да је Москва и даље отворена за дијалог са Организацијом земаља извозница нафте.

Алжир, који је чланица ОПЕК-а, саопштио је да су у току интензивни разговори и да је министар енергетике УАЕ Сухаил ал-Мазруи позвао на постизање новог споразума о производњи у оквиру неформалне алијансе ОПЕК +, коју чине чланице нафтон картела и други произвођачи с Русијом на челу. Саудијска Арабија је, међутим, заузела став да су разговори бесмислени ако не доведу до договора.

Цене нафте су се ових дана готово преполовиле у односу на почетак године због страховања да ће државе ОПЕК-а преплавити тржиште у својој бици с Русијом за тржишни удео.

До раскола између Русије и Ријада дошло је након што је Москва прошле недеље одбила предлог ОПЕК-а за дубље резање производње, тако да је пропао пакт који је од 2016. године допринело порасту цена "црног злата".

Северноморска нафта "брент" је тренутно у паду за 2,0 одсто и тргује се за 36,63 долара по барелу, а наниже клизи и америчка нафта ЊТИ и то за 2,4 процента, на 33,63 долара за барел.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести