Инсектициди опасни по пчеле, зависи од врсте 

НОВИ САД: Какав ће ефекат инсектициди имати на пчеле зависи од активне материје самог инсектицида, изјавила је професор др Нада Плавша са Пољопривредног факултета у Новом Саду и истакла да су највећи проблем за пчеларство неоникотиноиди који директно делују на нервни систем пчеле.
skola futog pcelari dnevnik
Фото: Dnevnik.rs

Плавша је додала да неоникотиноиди код пчела изазива раздражљивост и у малим количинама, а веће количине су смртоносне.

"Уколико су дозе мање пчела их уноси у у кошницу, преноси га у легло, и тада су последице још веће“, прецизирала је Плавша.

Зато, упозорила је, пољопривредници морају водити рачуна о региону где се прскају инсектициди, времену када се прскају, и о близини пчелињих заједница.

Радомир Влачо, председник Савеза пчеларских организација Војводине рекао је да до тровања пчела углавном долази у време цветања уљане репице и сунцокрета.

„Оног момента када дође до тровања пчела, пчелари би требало једним писаним актом да обавесте ветеринарску и фитосанитарну инспекцију, као и полицију и савез пчеларских организација", рекао је Влачо.

Са места на којем је дошло до тровања треба покупити што више материјалних доказа, како би се утврдило да ли на прсканој парцели има остатака отрова и утврдити о ком отрову је реч, казао је Влачо.

EUR/RSD 117.1415
Најновије вести