Инспектори током празника „уловили“ 133 радника на црно

БЕОГРАД: Инспектори рада су током новогодишњих и божићних празника у угоститељским објектима широм Србије затекли 133 лица на раду "на црно", пет музичара који нису имали закључене уговоре као и осам нерегистрованих субјеката у којима је 10 особа радило без уговора, саопштио је данас Инспекторат за рад.
inspekcija rada, tanjug
Фото: Tanjug/Video, ilustracija

Инспекторат за рад је током новогодишњих и божићних празника, у периоду од 31. децембра 2019. године до 14. јануара појачао надзор у угоститељским објектима и објектима у којима се организују прославе, у циљу контроле радноправног статуса радно ангажованих лица и контроле ангажовања извођача естрадно – музичких програма.

Инспекцијским надзорима, који су извршени у 420 угоститељских објеката, обухваћено је 1.456 лица, од којих је 133 радило "на црно".

У контролисаним угоститељским објектима у којима је организован музички програм, музичари су били ангажовани у складу са Посебном колективном уговору за радно ангажовање естрадно-музичких уметника и извођача у угоститељству, наводи се у саопштењу.

У саопштењу се додаје да је само у једном угоститељском објекту у Шапцу затечен музички састав од пет музичара, који нису закључили уговоре о извођачком делу са послодавцем који обавља угоститељску делатност, а који их је ангажовао.

Инспекцијским надзорима је утврђено и осам нерегистрованих субјеката, у којима је поред физичких лица која обављају нерегистровану угоститељску делатност, затечено и 10 лица на раду "на црно".

На основу утврђених неправилности, инспектори рада су поднели 64 захтева за покретање прекршајног поступка у области радних односа, а донето је и 70 решења у области радних односа и безбедности и здравља на раду, од којих 25 решења о забрани рада на месту рада.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести