Инвеститори сада плаћају Грчкој да јој позајме новац

АТИНА: Грчка влада продала је тромесечне трезорске записе у вредности 487,5 милиона евра по каматној стопи од минус 0,02 одсто, што је први пут да инвеститори плаћају Атини то што јој позајмљују новац.
grcka pixabay
Фото: pixabay.com

Емисија је реализована прошле недеље, преноси ЦНН, уз оцену да је ово драматичан заокрет за државу којој је био потребан највећи пакет помоћи у историји и чији је дуг у једном тренутку далеко премашио 180 одсто бруто домаћег производа.

Тиме је клуб држава које се задужују уз негативну камату добио још једног новог члана који је до пре четири године био незамислив.

Тренд све повољнијег задуживања "прелио" се и на дугорочније хартије од вредности, имајући у виду чињеницу да је почетком прошле недеље Грчка емитовала 10-годишњу обвезницу вредну 1,5 милијарди евра која улагачима доноси принос од свега 1,5 посто.

Све то је велики преокрет у односу на 2012. годину када је принос на 10-годишњу грчку обвезницу достизао чак и 24 посто, с обзиром да јој је био потребан највећи пакет финансијске помоћи у историји.

Грчка је добила 204 милијарде евра од европских влада и Међународног монетарног фонда током последњих осам година, према подацима Европског стабилизационог механима.

У замену за добијање зајмова, влада у Атини је смањила потрошњу, редуковала број државних службеника за 25 одсто и срезала плате у јавном сектору за 30 одсто. Приватна потрошња је опала, а незапосленост порасла. БДП Грчке је пао за око једну четвртину.

Сада се, међутим, чини да су болне реформе донеле плодове.

Док већина водећих европских економија ове године балансира на рубу рецесије, грчки БДП требало би да порасте за 2,1 посто, а идуће године да убрза на 2,8 одсто.

Међутим, Грчка је и даље најзадуженија држава еврозоне.

Део аналитичара, такође, упозорава да негативни принос у грчком случају не значи потражњу иностраних улагача, пошто су, како тврде, главницу већ споменутих трезорских записа купиле локалне банке.

Иначе, даље лабављење монетарне политике највећих централних банака у свету довело је у последње време до незамисливог износа дуга који доноси негативан принос.

Према подацима агенције за кредитни рејтинг Фич, тренутно чак 15.000 милијарди долара дуга у свету има негативну камату. На пример, чак и немачка обвезница на 30 година доноси негативан принос.

Аналитичари упозоравају како је тренд негативних приноса посебно видљив у Европи.

EUR/RSD 117.2038
Најновије вести