ИСТРАЖИВАЊЕ Грађани Србије очекују просечну плату 860 евра

Грађани Србије очекују просечну плату од 860 евра, очекивања запослених од послодаваца су већа, а фактор зараде је постао најбитнији приликом запошљавања и остајања на радном месту, показују подаци истраживања која је данас објавио центар за запошљавање и каријерни развој Инфостуд.
novac
Фото: pixabay.com, ilustracija

Истраживање је спроведено током Регионалног сајма послова чији је циљ био да утврди стање како на тржишту рада Србиј и целог региона, а прикључили су му се партнерски портали за запошљавање из региона MojPosao.net из Хрватске, MojPosao.ba из Босне и Херцеговине, Deloglasnik.si из Словеније и Vrabutovanje.com.mk из Северне Македоније.

Учествовало је више од 5.700 испитаника, од којих је скоро 2.300 испитаника из Србије који, у просеку, очекују 860 евра, што је 13 одсто више него претходне године када су очекивања била 760 евра.

Праћено стандаром у земљама региона, испитаници у Словенији имају највиша очекивања - просечно више од 1.640 евра, Хрвати (1.200), а у Северној Македонији 770.

Интересантно је да испитаници из Босне и Херцеговине имају чак одсто већа очекивања него прошле године и просек жељене зараде сада је 940 евра.

Испитивани су ставови три демографске групе испитаника - запослени, незапослени и они који се и даље школују, амеђу испитаницима из србије било је 54% запослених, 42% незапослених и четири одсто оних који се школују.

И даље се највише бирају приватне компаније у страном власништву, али је поражавајући податак да велики број кандидата и даље не добија повратне информације о исходу конкурса.

Они који се и даље школују остају оптимистични око брзине проналаска посла након школовања и велики број њих је потпуно сигурно чиме желе да се баве.

Иако се у свим земљама региона види пад у проценту страха од губитка посла, у Србији је онзнатно пристутнији јер сваки трећи испитаник страхује да би могао изгубити радно место. О отказима најмање брину Македонци - свега 19 одсто, показало је истраживање Инфостуда и парнерских портала у региону.

EUR/RSD 117.1420
Најновије вести