ОСТАЈЕМО БЕЗ БАТЕРИЈА Варта због хакерског напада обуставила производњу

Немачки произвођач батерија за аутомобилску, потрошачку и индустријску индустрију Варта доживео је сајбер напад и присилно зауставио све ИТ системе, што је резултирало заустављањем производње у његовим погонима.
1
Фото: Pixabay, ilustracija

Иако је делимично у власништву Енерџајзер холдингса, Варта има историју дугу 136 година, због чега су овакви догађаји изузетан ударац. Не само за углед него и приходе, који износе око 875 милиона америчких долара. Али, овакви догађаји су реалност и за много веће од Варте.

Хакери су до успеха дошли директним циљањем ИТ инфраструктуре 12. фебруара, проузрокујући озбиљан поремећај у пет производних јединица.

"Према томе, ИТ системи и последично производња превентивно су привремено обустављени из сигурносних разлога и откачени с интернета", стоји у саопштењу.

За Варту је тренутно најбитније да осигурају интегритет података, бирајући проактивно гашење које би могло да помогне у сузбијању напада на ИТ систем. У компанији тврде и да су имплементирали мере из плана за хитне ситуације, као и да су формирали радну групу састављену од стручњака за сајбер сигурност , и специјалиста за форензичку анализу података, који ће помоћи у обнови система.

Иако инцидент носи обележја напада ренсомвером, то још није потврђено, и ниједна већа група није преузела одговорност за напад. Штета још није утврђена, али цене деоница пале су 4,75 посто одмах после објаве о нападу.

EUR/RSD 117.1117
Најновије вести