ОТКУЦАО ТАЈНЕ ВИКИЛИКСУ ДОБИО 40 ГОДИНА Осуђен бивши инжењер ЦИА

ВАШИНГТОН: Бивши софтверски инжењер америчке Централне обавештајне агенција ЦИА Џошуа Шулте, који је открио највише поверљивог материјала те агенције у историји, осуђен је на 40 година затвора.
1
Фото: Youtube Printscreen

Шулте (35) је у четвртак осуђен због организовања највећег цурења поверљивог материјала у историји ЦИА, а те информације је открио Викиликсу, објавио је Еј-Би-Си (АБЦ) њуз.

Федерални тужиоци су навели да је цурење поверљивих информација имало катастрофалне последице по ЦИА и да у Шултеовом поступку није било алтруистичког мотива.

Тужиоци тврде да је то био чин освете надређенима који су га преместили на друго радно место, укинули неке од његових ИТ привилегија и критиковали га због његовог понашања.

Амерички суд је у августу углавном потврдио оптужницу против Шултеа за највећу крађу поверљивих информација у историји ЦИА, док је одбачена оптужба за опструкцију.

Шулте је осуђен у јулу 2022. године по четири тачке за шпијунажу и хаковање компјутера и по једној тачки за давање лажне изјаве агентима Федералног истражног бироа (ФБИ), након што је проследио поверљиве материјале Викиликсу.

Викиликс је у марту 2017. године почео да објављује материјале који се односе на то како је ЦИА надгледала стране владе, наводне терористе и друге, компромитујући њихову електронику и рачунарске мреже.

ЦИА је саопштила да је Шулте "директно угрозио особље, програме и имовину Агенције и угрозио националну безбедност САД".

Шулте је прошлог септембра такође осуђен за поседовање дечје порнографије.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести