Из јавног сектора иде 26.500 људи

Влада Србије ће у наредне три године смањивати број запослених по пет одсто годишње, пише у новој Фискалној стратегији за 2015. годину. Имајући у виду да је министарка државне

управе и локалне самоуправе Кори Удовички крајем прошле године изјавила да је у јавној управи запослено 530.000 људи, то практично значи да ће у овој години без посла остати 26.500 запослених.

Смањење броја запослених би, како се наводи у том документу објављеном на сајту Министарства финансија, до 2017. године требало да донесе уштеде од око 0,3 одсто БДП-а годишње.

„Рачуна се да би највећи део тог смањења био остварен природним одливом запослених, то јест одласком у пензију, уз ограничено попуњавање слободних места”, наведено је у Фискалној стратегији за 2015. годину с пројекцијама за 2016. и 2017.

Пре имплементације те мере, како је истакнуто, мора се спровести озбиљна анализа броја и структуре запослених у свим деловима јавног сектора.

„Спровођење те мере носи са собом и вођење одговарајуће политике у области социјалне заштите, у виду отпремнина и накнада за незапосленост. Новац неопходан по том основу укључен је у средњорочни фискални оквир”, истиче се у Фискалној стратегији.

Подсећања ради, председник Фискалног савета Павле Петровић изјавио је раније да се у буyету за 2015. годину види да је план да се у овој години број запослених у јавном сектору смањи око пет одсто, што је око 27.000 запослених, али да се не види јасан план како ће то бити учињено.

С. Г.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести