Из сиве економије у легалну пребацити 100.000 људи

Фризери, козметичари, мајстори, масери, геронто-домаћице и многи други који „раде по кућама“, већ за који дан, у суботу, наћи ће се на удару инспекције. Тада, наиме, ступа на снагу Закон о инспекцијском надзору,

 усвојен у априлу, а на тапету ће бити и непријављени стоматолози, аутомеханичари, кетеринг службе, вртићи, домови за старе, прерађивачи меса, млека... заправо, сви који раде на црно.

И досад је, наравно, све то било нелегално, али од 30. јуна инспектори рада у контроли рада на црно имају нова, много већа овлашћења. Моћи ће да контролишу и нерегистроване привредне субјекте, а уз наредбу суда моћи ће да улазе у куће, станове, дворишта.
Дакле, ако посумњају да се у неком стану обавља било какав непријављен посао, могу закуцати на врата, а ако их власник или закупац стана не пусти да уђу и преконтролишу, они за улаз у стан добијају сагласност суда.

Увиђај ће, за разлику од досадашње праксе, моћи да буде изненадан и ненајављен, а ако процене да је опасно, може се обавити без сведока. Инспектор ће, ако открије неправилности, моћи да напише решење које је одмах извршно, а може и запленити оно што процени значајним. 
Директор Републичке инспекције рада Бојан Јоцић изјавио је да је још на почетку године зацртан циљ да се око 100.000 људи из сиве зоне пребаци у легалне токове.

– До сада, кад год смо наилазили на такве ситуације, ми смо податке прослеђивали Пореској управи, Тржишној инспекцији, Туристичкој инспекцији, али сада ћемо имати све надлежности и овлашћења да поступамо као према регистрованим привредним субјектима – објашњава Јоцић. – Овлашћење се даје по хитном поступку, а најкасније за 48 сати. Пракса ће показати колико ће бити потребно, а ми ћемо гледати да то све буде што пре.

Предвиђене су и казне, али не за непријављивање привредних субјеката, већ за физичка лица која обављају нерегистровану делатност.– Казне су 50.000 до 500.000 динара за делатност која је у нивоу предузетника, а од 200.000 до два милиона ако се бави послом за који је предвиђено да то буде правно лице – прецизира директор Републичке инспекције рада.

Пре кажњавања неће бити послата упозорења. Јоцић каже да сада упозорава све непријављене да у суботу почиње контрола. Инспекција рада јесте репресивни орган, али Јоцић тврди да желе да делују пре свега превентивно.Како је, представљајући тај закон писан да би се смањила сива економија, раније објаснила потпредседница Владе и министарка за државну управу и локалну самоуправу Кори Удовички, инспекција треба да успостави систем информационе базе, на основу којег ће се радити тачна процена ризика за све надзиране субјекте, а број надзора инспекције зависиће од процене ризика и ући ће у план рада.

Министарка је објаснила да, када се обави надзор, постоји контролна листа тога чиме инспектори могу да се баве и на тај начин ће се значајно затворити простор за корупцију.

С. Глушчевић
 

Региструјте се

– У суботу крећемо. Људи, молимо вас – региструјте се – поручио је директор Републичке инспекције рада Бојан Јоцић.По расположивим подацима, највише је непријављених ауто-механичара, фризера, козметичара, фирми у области производње текстила и коже, прераде дрвета и штампарија.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести