Изградњом терминала на "Константину" прихват милион путника

НИШ: Најављена изградња нове терминалне зграде на нишком аеродрому омогућиће прихват минимум 1.000.000 путника на годишњем нивоу и обезбедити неометано одвијање авио-саобраћаја.
1
Фото: Tanjug

То ће омогућити да се у "пику" авио саобраћаја у току дана опслужи 1.200 путника у једном сату, односно четири ваздухоплова истворемено.

"Постојећа терминална зграда је пројектована за 200.000 путника. Међутим, као што се може видети, протеклих година опслужили смо далеко већи број путника. Конкретно, 2019. године 422 255 путника користило је услуге Аеродрома Ниш", рекли су Нишким вестима у Аеродромима Србије.

Како додају, план је да се изгради нова терминална зграда површине око 5000 квадратних метара, која ће имати све савремене садржаје неопходне за фукционисање једног модерног аеродрома и биће повезана са постојећим објектом који ће се адаптирати.

"Изградња нове терминалне зграде и адаптација постојеће обезбедиће комфорније услове за прихват и отпрему путника, као и њихов бржи и лакши проток са што краћим задржавањем на пунктовима за безбедоносни прелгед и пасошку конторлу. Нова терминална зграда ће свакако утицати и на квалитет проведеног време у периоду чекања на украцавање у авион, као и време проведено након изкрцавања из авиона до само изласка из зграде. Нашим путницима ће сем комфора бити обезбеђени додатни комерцијални и услужни садржаји какви су присутни на модерним аеродормима", истакли су.

Према њиховим речима, у 2019. години захваљујући увођењу линија од јавног интереса из Ниша се можзе летети ка 20 дестинација.

Одлуку о успостављању редовног путничког авиосаобраћаја ка новим дестинацијама доносе авио-компаније.

"Свакако да су Аеродроми Србије у сталним разговорима о проширењу понуде са компанијама које користе наше услуге Аеродрома Ниш, али и са компанијама које могу бити заинтересоване да лете са нишког Аеродрома. Уверени смо да ће авио-компаније препознати потенцијал овог региона и да ћемо у будућности имати још више дестинација ка којима ће се летети из Ниша", казали су Аеродромима Србије.

Они додају, да је започет поступак израде пројектно техничке документације за изградњу нове терминалне зграде и њено повезивање са постојећом.

Завршен је поступак јавне набавке и у року од 70 дана очекујемо добијање идејног решења захваљујући подршци Владе Репубике Србије и надлежног министарства.

Да су потребе за проширењем аеродрома оправдане говори и статистика по којој је забележено увећање од 57,8 одсто путника који су прошли кроз нишки аеродром, у односу на јануар месец прошле године, пишу "Нишке".

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести