Јапански Јазаки отворио фабрику у Шапцу

ШАБАЦ: Јапанска компанија Јазаки (Yazaki) данас је свечано у Шапцу отворила фабрику за производњу кабловских сетова за камионе Дајмлер, у присуству председника Србије Александра Вучића.
vucic sabac, tanjug video
Фото: Танјуг (Видео)

Јазаки је већ запослио више од 500 радника, а до краја 2019. године планира да запосли до 1.700 радника у нашој земљи.Инвестиција је вредна око 25 милиона евра, укупна површина фабрике је 29.488 метара квадратних, а фабрички круг се простире на око седам хектара у индустријској зони.

Отварању су, поред Вучића, присуствовали и министар привреде Горан Кнежевић, в.д. директора Развојне агенције Србије Радош Газдић, председник Јазаки корпорације Шинђи Јазаки, председник Јазаки Европа Бо Инге Андерсон, амбасадор Јапана Ðуићи Такахара, представник компаније Дајмлер Тракс Инго Етишер и градоначелник Шапца Небојша Зеленовић.

У склопу фабрике се налази производни погон, канцеларије, магацин, кантин и здравствена амбуланта.Светски произвођач каблова за ауто индустрију Јазаки, се уговором обавезао на улагање у Србији од око 25 милиона евра и да ће укупно запослити 1.700 радника.

Планирани годишњи извоз је око 120 милиона евра.азаки је тренутно највећа фабрика у Шапцу и једна од највећих гринфилд инвестиција у Србији.Реч је о глобалној компанији са седиштем у Јапану, првенствено ангажована у индустрији аутомобилских компоненти, а главна делатност је производња електронских компоненти за камионе ОЕМ за европско тржиште.

Највећи део производног програма односи се на електронске компоненте које се уграђују у аутомобиле и системе за пренос електричне енергије, Јазаки тренутно послује у 46 земаља и запошљава 290.000 радника, а компанија има око 450 производних и других локација.

Градња фабрике је почела прошле године и трајала је 258 дана, и од јуна је почео да ради и Тренинг центар за обуку запослених у Србији.Стављање фабрике у погон обележено је и симболичним спајањем каблова, а након свечаности Вуцић ће заједно са домаћинима и гостима посаидит шест стабала јапанске трешње испред фабрике.

Влада Србије је Јазакију одобрила око 10 милиона евра помоћи за покретање фабрике у Шапцу, а из градског буџета је за инфраструктурно опремање издвојено 2,4 милиона евра.Компанија Јазаки је основана 1929. године и послује на око 500 локација и има више од 200 фабрика.Јазаки у Европи има око 350.000 запослених у више од 20 земаља. Има двадесетак призводних погона и више истраживачко-научних ценатара.

Такође, има више производних погона у Бугарској и Румунији, а компанија је у 2014. години остварила приход од 13,8 милијарди долара.Шабац је и први југословенски град који има повељу о пријатељству са јапанским народом.

Пријатељство између Шапца и јапанског Фуџимија траје већ 35 година.

Thumbnail

Председник Србије Александар Вучић посадио је данас стабло јапанске трешње, која је симбол јапанске културе, у оквиру комплекса фабрике Јазаки (Yazaki) у Шапцу Фото Танјуг: Д. Голл

Вучић : Тешко до инвеститора у време кризе, ми смо успели

Председник Србије је навео да је посебна вредност у случају ове фабрике "спој Јапанаца и Немаца".

"Куд ћете боље од тога", приметио је и позвао јапанске инвеститоре да и у наредних седам, осам година отварају фабрике у Србији, а тек онда да размишљају о некој другој земљи. 

Он је рекао да је ово велики дан за Шабац, Мачву и Србију и да је задовоиљан и срећан што смо у конкуренцији неких других земаља успели да доведемо тако велику фирму да код нас ради и инвестира.

Инвестуиторе какав је Јазаки, приметио је, можемо да доводимо зато што је држава са банкротства и дефицита применом фискалних и других мера доведена у суфицит и има новца који омогућава и долазак иневститора. 

"И други дају новац за инвеститоре - није лако до њих доћи у време кризе - ми смо у томе успели", рекао је председник.

Додао је да је отварање фабрике Јазаки значајно за локалну самоуправу, њен развој, али посебно за раднике који ће моћи да остварују своје снове.

EUR/RSD 117.1415
Најновије вести