Једини аеродром у Српској мора да уложи милионе, прети затварање

БАЊАЛУКА: Једином аеродрому у Републици Српској, у Маховљанима код Лакташа, прети затварање уколико хитно не уложи милионе марака и поправи полетно-слетну стазу.
1
Фото: Капитал.ба

Предузећу „Аеродроми Републике Српске“ које газдује аеродромом могла би бити одузета "Потврда за јавну употребу" ако не коригује неправилности које је утврдила Дирекција за цивилно ваздухопловство Босне и Херцеговине (БХДЦА), преноси портал ЦАПИТАЛ.ба.

БХДЦА у Извештају о спроведеном стручном надзору аеродромског оператора „Аеродроми РС“ истакла је низ неправилности које доводе до нефункционалног система рада овог предузеца.

Рок за кориговање проблема, који су истакнути у извештају, дат је до 8. септембра 2020. године, те уколико не дође до побољшања услова, летови са бањалучког аеродрома ће бити ограничени или чак потпуно забрањени.

Једна од главних ставки које „Аеродроми РС“ треба да коригују јесте основна стаза која није у складу са прописима. Привремено изузеце за ову стазу, које је давно добијено, истекло је још 2016. године, те од тада ради супротно прописима.

Осим писте, наведено је још низ мера које је потребно предузети да би побољшали функционалност.

Из БХДЦА су за портал ЦАПИТАЛ рекли да је предузеће „Аеродроми РС“ до почетка 2020. године доставило корективни план за мере и активности ради отклањања уочених неправилности.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести