Јоксимовић с министрима Подунавских земаља о ЕУСДР

Министар за европске интеграције Јадранка Јоксимовић учествовала је данас на министарском састанку Дунавске стратегије ЕУ (ЕУСДР), где је нагласила значај те Стратегије за Србију и остале државе
Joksimović s ministrima Podunavskih zemalja o EUSDR Foto: Tanjug/video
Фото: Јоксимовић с министрима Подунавских земаља о ЕУСДР Фото: Танјуг/видео

БЕОГРАД: Министар за европске интеграције Јадранка Јоксимовић учествовала је данас на министарском састанку Дунавске стратегије ЕУ (ЕУСДР), где је нагласила значај те Стратегије за Србију и остале државе и поздравила усвајање инвестиционог плана за Западни Балкан чиме је ЕК, каже, пружила снажан и врло конкретан доказ да Западни Балкан представља подручје од стратешког значаја за ЕУ.

Састанак је одржан у склопу Деветог годишњег форума који је ове године организовала Хрватска, али је, због епидемиолошке ситуације, одржан путем видео-конференције.

Јоксимовић је нагласила да ће у својству националног координатора за ИПА фондове уложити напор да се планови за усмеравање тих средстава за читав регион Западног Балкана ускладе, између осталог, и са приоритетима Стратегије ЕУ за подунавски регион, саопштено је из његог кабинета.

Министар је посебно указала на то да су заједничко планирање и координисано финансирање кроз овакве иницијативе неопходни за одрживи и убрзани развој региона и да је данашњи састанак значајан корак ка постизању тог циља.

Циљ данашњег министарског састанка био је и постизање сагласности око садржаја заједничке изјаве која ће дати правац спровођењу Стратегије у наредних годину дана.

Изјавом су министри земаља подунавског региона изразили одлучност да одговоре на промене изазване утицајем пандемије Ковид-19 кроз промоцију мера за обнову друштвено-економских кретања у подунавском за добробит грађана.

Такође, министри су подвукли значај јачања одрживог регионалног развоја, Зелене агенде и дигитализације кроз стварање веза између макрорегионалних стратегија и фондова ЕУ.

Посебно је наглашена потреба да приоритети Стратегије буду укључени у процес планирања фондова ЕУ, не само у региону Западног Балкана, већ и у државама чланицама ЕУ.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести